2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Székesfehérvár

Emberi sorsok

Pákozdon a Katonai Emlékpark, Nemzeti Emlékhely adott otthont a bemutatott katonai témájú vándorkiállítás újabb állomásának. Murinkó Attila ezredes nyitotta meg a Hadifogoly Magyarok a Nagy Háborúban címet viselő eseményt. Az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig multimédiás anyagot Margittai Gábor és Major Anita készítette, a fővédnök Áder János volt. A Nagy Háború végének 100. évfordulója alkalmából mementóként és megemlékezésként állították össze az anyagot. Szívbe markolóak voltak kiállítás képei és az általuk bemutatott események, mert a háború idején sok millióan meghaltak és rengeteg ember került hadifogságba.

Mint Major Anitától hallottuk, kevés olyan Kárpát-medencei magyar család van, amelyiket valamilyen módon ne sújtotta volna a háború. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban. A Magyarország demográfiai viszonyait átrajzoló fogság ennek ellenére a tudományos elemzésnek és emlékezeti kultúránknak ma is mostoha területe. Az ilyen kiállítások, kutatások segíthetnek az emlékezésben, abban, hogy kimondjuk, hangosan kiáltsuk: soha többet ilyet!


Major Anita beszél a kiállítás megnyitón, balra Murinkó Attila Fotó: SeSo

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.