EUR: 345,10 Ft
CHF: 321,08 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Egyéb Székesfehérvár

Emberi sorsok

Pákozdon a Katonai Emlékpark, Nemzeti Emlékhely adott otthont a bemutatott katonai témájú vándorkiállítás újabb állomásának. Murinkó Attila ezredes nyitotta meg a Hadifogoly Magyarok a Nagy Háborúban címet viselő eseményt. Az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig multimédiás anyagot Margittai Gábor és Major Anita készítette, a fővédnök Áder János volt. A Nagy Háború végének 100. évfordulója alkalmából mementóként és megemlékezésként állították össze az anyagot. Szívbe markolóak voltak kiállítás képei és az általuk bemutatott események, mert a háború idején sok millióan meghaltak és rengeteg ember került hadifogságba.

Mint Major Anitától hallottuk, kevés olyan Kárpát-medencei magyar család van, amelyiket valamilyen módon ne sújtotta volna a háború. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban. A Magyarország demográfiai viszonyait átrajzoló fogság ennek ellenére a tudományos elemzésnek és emlékezeti kultúránknak ma is mostoha területe. Az ilyen kiállítások, kutatások segíthetnek az emlékezésben, abban, hogy kimondjuk, hangosan kiáltsuk: soha többet ilyet!


Major Anita beszél a kiállítás megnyitón, balra Murinkó Attila Fotó: SeSo

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.