EUR: 320,48 Ft
CHF: 279,82 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Székesfehérvár

Emberi sorsok

Pákozdon a Katonai Emlékpark, Nemzeti Emlékhely adott otthont a bemutatott katonai témájú vándorkiállítás újabb állomásának. Murinkó Attila ezredes nyitotta meg a Hadifogoly Magyarok a Nagy Háborúban címet viselő eseményt. Az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig multimédiás anyagot Margittai Gábor és Major Anita készítette, a fővédnök Áder János volt. A Nagy Háború végének 100. évfordulója alkalmából mementóként és megemlékezésként állították össze az anyagot. Szívbe markolóak voltak kiállítás képei és az általuk bemutatott események, mert a háború idején sok millióan meghaltak és rengeteg ember került hadifogságba.

Mint Major Anitától hallottuk, kevés olyan Kárpát-medencei magyar család van, amelyiket valamilyen módon ne sújtotta volna a háború. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban. A Magyarország demográfiai viszonyait átrajzoló fogság ennek ellenére a tudományos elemzésnek és emlékezeti kultúránknak ma is mostoha területe. Az ilyen kiállítások, kutatások segíthetnek az emlékezésben, abban, hogy kimondjuk, hangosan kiáltsuk: soha többet ilyet!


Major Anita beszél a kiállítás megnyitón, balra Murinkó Attila Fotó: SeSo

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.