EUR: 321,27 Ft
CHF: 283,34 Ft
2018. november 22., csütörtök
Cecília

Egyéb Székesfehérvár

Emberi sorsok

Pákozdon a Katonai Emlékpark, Nemzeti Emlékhely adott otthont a bemutatott katonai témájú vándorkiállítás újabb állomásának. Murinkó Attila ezredes nyitotta meg a Hadifogoly Magyarok a Nagy Háborúban címet viselő eseményt. Az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig multimédiás anyagot Margittai Gábor és Major Anita készítette, a fővédnök Áder János volt. A Nagy Háború végének 100. évfordulója alkalmából mementóként és megemlékezésként állították össze az anyagot. Szívbe markolóak voltak kiállítás képei és az általuk bemutatott események, mert a háború idején sok millióan meghaltak és rengeteg ember került hadifogságba.

Mint Major Anitától hallottuk, kevés olyan Kárpát-medencei magyar család van, amelyiket valamilyen módon ne sújtotta volna a háború. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban. A Magyarország demográfiai viszonyait átrajzoló fogság ennek ellenére a tudományos elemzésnek és emlékezeti kultúránknak ma is mostoha területe. Az ilyen kiállítások, kutatások segíthetnek az emlékezésben, abban, hogy kimondjuk, hangosan kiáltsuk: soha többet ilyet!


Major Anita beszél a kiállítás megnyitón, balra Murinkó Attila Fotó: SeSo

Kapcsolódó Cikkek

 • Kosárlabda két keréken

  Kosárlabda két keréken

  Sportolni jó, a mozgás, a versenyzés fontos, segít egészségesen élni, önbecsülést, önbizalmat ad, az ép és mozgásában korlátozott embereknek egyaránt.

 • Átmeneti búcsú a Népligettől

  Átmeneti búcsú a Népligettől

  Hornyák Dóra a hétvégi, Vipers Kristiansand elleni mérkőzés után hosszú ideig nem lép pályára a ferencvárosi kézilabdacsapatban.

 • Kis ember nagy gonddal jár

  Kis ember nagy gonddal jár

  Vidám közösségfejlesztő tréning, vetítéssel, zenével közel másfél órában, Dombóvári Istvánnal.