EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Székesfehérvár

Emberi sorsok

Pákozdon a Katonai Emlékpark, Nemzeti Emlékhely adott otthont a bemutatott katonai témájú vándorkiállítás újabb állomásának. Murinkó Attila ezredes nyitotta meg a Hadifogoly Magyarok a Nagy Háborúban címet viselő eseményt. Az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig multimédiás anyagot Margittai Gábor és Major Anita készítette, a fővédnök Áder János volt. A Nagy Háború végének 100. évfordulója alkalmából mementóként és megemlékezésként állították össze az anyagot. Szívbe markolóak voltak kiállítás képei és az általuk bemutatott események, mert a háború idején sok millióan meghaltak és rengeteg ember került hadifogságba.

Mint Major Anitától hallottuk, kevés olyan Kárpát-medencei magyar család van, amelyiket valamilyen módon ne sújtotta volna a háború. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban. A Magyarország demográfiai viszonyait átrajzoló fogság ennek ellenére a tudományos elemzésnek és emlékezeti kultúránknak ma is mostoha területe. Az ilyen kiállítások, kutatások segíthetnek az emlékezésben, abban, hogy kimondjuk, hangosan kiáltsuk: soha többet ilyet!


Major Anita beszél a kiállítás megnyitón, balra Murinkó Attila Fotó: SeSo

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.