EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Budapest IV.kerület IX.kerület XIII.kerület XIV.kerület XV.kerület XVI.kerület

Emlékezzünk elhunyt szeretteinkre!

A mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, míg a hozzá szorosan kapcsolódó halottak napja az elhunyt szeretteinkről való megemlékezés. A halloween viszont sokak számára egy nagy buli, ám kevesen tudják, hogy az egyik legrégebbi kelta ünnep.

Mindenszentekkor és Halottak Napján az emberek mécseseket gyújtanak a sírkertekben (Fotó: Csudai Sándor)

Mindenszentek
A mindenszentek vagy mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. A reformátusoknál azonban nem egyházi ünnep, sőt az evangélikusok meg sem tartják. Ilyenkor az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak, hiszen a gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a XIX. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra. Ezt szokást nemcsak a katolikusok, hanem a protestánsok és a nem hívők is átvették.


Halottak napja

A halottak napja a keresztények egyik fő ünnepe az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. November 2-án tartják. Hazánkban a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává. Bár a protestánsok régebben nem gyújtottak gyertyát, csak a reformáció emléknapján, azaz október 31-én mentek ki a temetőbe, mára az ünnepkör a protestáns magyar közösségeknél három-, illetve négynaposra bővült, és november elsején és/vagy másodikán is kimennek a sírkertbe. Az eredetileg katolikus ünnepet és népi hagyományait más felekezetek – evangélikusok, unitáriusok – is átvették, bár a reformátusok csak a szokásjog alapján, a templomon kívül emlékeznek meg az elhunytakról. A halottak napját az anglikán egyházban nem tartják meg.


Az idők folyamán talán a töklámpás lett a halloween egyik legfontosabb jelképe, amelynek története szintén kelta eredetű

Halloween

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, a mindenszentek előtti estén. Halloween estéjéről a legtöbb embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyűjtő gyerekek és a széles vigyorral világító töklámpások jutnak eszébe, azt azonban kevesen tudják, hogy ez az egyik legrégibb ünnep.
Az idők folyamán talán a töklámpás lett a halloween egyik legfontosabb jelképe, amelynek története szintén kelta eredetű. Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról házra kopogtatva az angol Trick or treat! – szabadon fordítva Csokit vagy csalunk! – kiáltással szólítják fel a lakókat az “adakozásra”. Hazánkban rengeteg halloweenbulit szerveznek, ahol kicsik és nagyok egyaránt változatos, többnyire túlvilági hangulatú maskarákat öltenek magukra, és általában baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.

 • Pályaválasztás középfokon

  Pályaválasztás középfokon

  Asztalos, húsipari dolgozó, gázszerelő, magasépítő technikus – mind mind hiányszakma jelenleg hazánkban. Ezekkel, és még 46 mesterséget kínáló oktatási intézménnyel ismerkedhettek meg a kerületi diákok a Ferencvárosi Pályaválasztási Börzén.