EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Nagykanizsa

Engedjünk a vágyainknak!

Lubics Szilvia ultrafutó megannyi extrém, hosszú távú verseny után néhány napja meghódította a chilei Atacama-sivatagot, ahol nemcsak a 250 kilométeres távot, hanem a hatalmas hőmérséklet-ingadozást is le kellett győznie, hiszen napközben 45-47 fokos hőség volt, éjszaka viszont nulla fok. A kanizsai sportoló az Atacama Crossingon korosztályában első, összetettben pedig negyedik lett.

Akár expedíciós futásnak is nevezhetnék Lubics Szilvia legutóbbi versenyét, ugyanis az indulók a szervezőktől csak vizet kaptak, mindent mást a hátukra, derekukra kötve kellett vinniük.


Az extrém erőpróba után a kanizsai sportoló érzelemgazdag beszámolót tett közzé honlapján, amelyben így fogalmaz: „Meghatottan állok egy magyar zászlóval a kezemben a világ túlsó felén, valahol egy sivatagszéli poros kis városka főterén berendezett célterületen, fejem felett kifeszített felirat: Atacama Crossing 2018. Boldog vagyok. A könny egyre csak csorog a szememből, és egyre szélesebb csíkokat húzva maga után tisztítja le az arcomra száradt út porát. Hosszú volt az út. Nagyon hosszú.”

Lubics Szilvia a célba érkezés után. Először csak potyogtak a könnyei… (Fotó: Fb/Lubics Szilvia)

„Évek óta készültem rá, hogy egyszer kipróbáljam magam” – folytatja. „Úgy, ahogy eddig még sohasem. Úgy, hogy csak magamra vagyok utalva, nincs mellettem senki körönként, 10 vagy épp 20 kilométerenként egy frissítőállomáson. Úgy, hogy magamnak kelljen cipelnem mindent, amire szükségem lesz egy hétig a sivatagban, mialatt megteszek 250 kilométert a »sorstársaimmal«. Iszonyatosan vonzott ez a kihívás. Az év elején úgy éreztem, készen állok. Az utóbbi hónapokban mindent a sikeres teljesítésnek rendeltem alá, tűző napsütésben, téli ruhában edzettem órák hosszat, egyre nehezebb súlymellényben mind többet és többet futottam.”


A beszámolóból kiderül, hogy Lubics Szilvia a felkészülés során modellezte az expedíciós létet, a verseny előtt kiköltözött az udvarukon felállított sátorba, és úgy aludt napokig. Kérdés és kétely azonban így is rengeteg volt benne. Aztán a helyszínen kiderült, hogy szervezete rosszul reagál a háromezer méter feletti magasságra, de ezt is legyőzte – akárcsak a sivatagot.

„Nem akartam meghódítani a sivatagot, csak örültem, hogy enged eggyé válni önmagával” – teszi hozzá. „Egy ilyen többnapos versenyen végérvényesen a helyükre kerülnek a dolgok. Kristálytisztán látszik, mi az, ami fontos, és mi az, ami nem. Olyan tisztán tapasztaltam meg mindezt, ahogy éjszakánként a milliónyi csillag ragyogott felettem az égen. Kellenek az ilyen napok, órák, percek, amikor az ember átlépi saját addigi határait, hogy önmagát és az életet jobban lássa, megértse, értékelje. Nem kell ehhez persze a sivatagban futni, meg lehet mindezt tapasztalni például egy hajnali futáskor az erdőben, vagy máshol, máshogy is. A lényeg, hogy engedjünk a vágyainknak, és merjük átlépni a saját magunk által vagy mások által számunkra felállított határokat, hogy megélhessünk addig nem tapasztalt dolgokat.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.