EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb Eger

Erdőbölcsőt álmodott Farkas Pál

A heves megyei Kálon szeretné létrehozni Közép-Európa legnagyobb erdőbölcsőjét Farkas Pál agrármérnök, aki szakmai partnereivel együtt abban bízik, hogy egy ilyen facsemete-termelő és -forgalmazó bemutató- és oktatóüzem létrehozásával a klímaváltozástól sújtott erdők jövőjét, megfelelő biodiverzitását és minőségét is biztosíthatnák.

A káli Globalplant Garden Kft. vezetője, Farkas Pál a régió ismert szakembere és a hazai csemeteerdő-nevelés egyik legismertebb szaktekintélye. Ha a tervnek sikerül európai uniós pályázat segítségével forráshoz jutnia, a visegrádi 4-ek egyetlen ilyen típusú ökológiai erdőnevelő központja jöhetne létre Eger vonzáskörzetében. Farkas Pál fontosnak tartja, hogy az Erdőbölcső kutatás-fejlesztési és oktatási tevékenysége kifejezetten nonprofit jellegű legyen.


– Az erdőgazdálkodás alapját az erdőállományok biztosítják, amelyek alapanyaga az erdészeti csemete – magyarázza Farkas Pál agrármérnök. A hazai erdészeti csemetekertek technológiai színvonalukban messze elmaradnak a nyugati technológiákat használó versenytársaiktól. Az erdésztechnikusi, erdőmérnöki oktatásban nincs infrastrukturális és gazdasági lehetőség olyan bemutatóhelyek létesítésére, ahol a tanulók, hallgatók meg tudnák ismerni a modern technológiákat. Ugyanakkor a hazai erdészeti ágazatban dolgozók számára is fontos a modern technológiai szortimentek alkalmazásának bemutatása a gyakorlatban. A modern technológiák ismerete nélkül a jövőben nehezen biztosítható az erdők alapanyagául szolgáló erdészeti csemeték előállítása.

Az erdőgazdálkodás alapját az erdőállományok biztosítják
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Farkas Pál szerint az Erdőbölcső projekt célja egy új típusú, innovatív, nagy volumenű és hatékonyságú erdészeti és energetikai csemetetermelő, illetve -forgalmazó bemutató- és oktatóüzem létrehozása és hosszú távú, fenntartható szemléletű üzemeltetése. A projekt részeként létre kívánnak hozni egy magtermő plantázstelepet is, ahol a genetikai sokféleség megőrzése érdekében a magtermelésen kívül erdészeti génmegőrzést is végeznének.


Az ökológusként és természetvédőként is ismert szakember úgy véli, a fejlesztés eredményeként egy olyan működő bemutató-oktató üzem jönne létre, amely egyedi módon alkalmazás közben is be tudja mutatni a modern csemetetermelési technológiákat a programban részt vevőknek. A hazai csemetetermesztésnek komoly problémája a generációváltás, így a projekt révén a szakmai tapasztalatokon alapuló ismereteket is át kívánják „menteni”, azaz a termelésbe a szakma gyakorlati részleteit ismerő szakértőket is szeretnék bevonni.

– A telephelyen történő szaporítóanyag-előállítás célja alapvetően az ismeretátadás és a kutatás-fejlesztés, kifejezetten nonprofit alapon. A másodlagos piaci működés biztosítja az oktatási-kutatási (nonprofit) feladatok hosszú távú finanszírozhatóságát a csemetekertben, így a kezdeti beruházási támogatáson túl a minimum 20 éves fenntartási ciklusban a működési költségek fedezete teljes mértékben biztosított lesz, nem igényel majd külső állami vagy egyéb segítséget. A projekt kifejezett célja egy olyan nemzetközi szinten is értékteremtő és mintagazdaságként működő bemutató-csemetekert megépítése, amellyel a magyar csemeteágazatot képviselve nemzetközi kiállításokon, szakmai rendezvényeken is meg lehet jelenni, promóciós támogatást lehet nyújtani a hazai termelőknek –  tette hozzá Farkas Pál.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.