EUR: 344,20 Ft
CHF: 320,25 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Sport

Érmes esélyekkel várjuk a világbajnokságot

Október 20-án kezdődik és 28-áig tart a valaha volt legnagyobb birkózó-világbajnokság, amelynek hazánk ad otthont. A több mint száz országot felvonultató versenyen a magyar versenyzők is eséllyel lépnek szőnyegre.

Barka Emese (felül) szeretne dobogón végezni a világbajnokságon (MTI Fotó: Komka Péter)

A szabadfogású- és a női válogatott Mátraházán fejezte be a felkészülést, ami jól sikerült. Így nem csoda, hogy mindkét szakágban eredményes szereplést várnak a szakvezetők. Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya elmondta, a felkészülés utolsó szakaszában több kisebb sérülés nehezítette a munkát.
– A legutóbbi nagy budapesti világbajnokság, azaz a 2013-as vb egyedüli magyar szabadfogású dobogósa, Veréb István például az utolsó napokat combsérüléssel, nagyjából 90 százalékos állapotban dolgozta végig.
– A csapat legjobbjai közül az idei Eb-n bronzérmes Nagy Mihály 79 kilóban versenyez majd. Látom, hogy nagyon motivált, feldobja a hazai világbajnokság, bízom abban, hogy jól fog teljesíteni – mondta Gulyás István, aki hozzátette, a honosított Olejnik Pavlo lehet az egyik legnagyobb magyar éremesélyes.


Lőrincz Tamásnak (balra) van már világbajnoki ezüst és bronz, valamint egy olimpiai ezüstérme, most jöhet az arany (Fotó.mti)

– Elmondtam a fiúknak, senki se számítson arra, hogy nagyon könnyű sorsolást kap, és begyalogolhat az éremig. A csapatban kilenc ember is nyerhet egy-két meccset, az éremhez viszont ennél sokkal több kell, mert nagy lesz a mezőny, úgyhogy kiemelkedő produkció szükséges a dobogóhoz – mondta Gulyás István.
A női szakágat vezető Ritter Árpád úgy érzi, jó felkészülésen vannak túl, tanítványai képesek lehetnek egy éremre s további egy pontszerző hely megszerzésére. Öt éve remekül sikerült a nőknek a világbajnokság, hiszen Sastin Marianna diadala mellett Barka Emese bronzérmes lett. Előbbi ezúttal nem vár magától hasonlóan kiugró eredményt, mint mondta, a szülés után nem lehetnek ilyen vérmes reményei, s nagyban függ majd a sorsolástól, hogy meddig jut. Barka helyzete más, ő nem írná alá előre a bronzérmet, szeretne ugyanis előrébb végezni, s úgy érzi, jó formában van ehhez.
– A világbajnokságon a nőknél nem lesz hatalmas mezőny, ám minden súlycsoport sűrű lesz, mert olyan versenyzőket indítanak, akiktől érmet várnak hazájukban. Mindez azt jelenti, hogy könnyű, bemelegítő meccsre nem nagyon számíthatunk – jegyezte meg Ritter Árpád.
Amíg a szabadfogásúak és a nők Mátraházán, addig a kötöttfogásúak Tatán készültek a világbajnokságra, amelyre a magyar válogatott kifejezetten erős és népes nemzetközi mezőnyben hangolódhat rá.
– Kiss Balázs térdével voltak problémák, és Bácsi Péternek fájt egy kicsit az oldala, de egyébként rendben vagyunk – mondta  Sike András szövetségi kapitány. – Nincs okunk arra, hogy ne legyünk optimisták. Négy-öt emberünk odaérhet a dobogóra, s nagyon bízom benne, hogy minél többen fel is állhatnak rá.

Kapcsolódó Cikkek