2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Belföld

Erősödnek a török–magyar gazdasági kapcsolatok

Kétnapos látogatását követően kedden hagyta el Budapestet Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki ezalatt többször is találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A látogatás elsődleges célja a török–magyar gazdasági kapcsolatok erősítése volt.

Magyarország biztonsága szoros összefüggésben van Törökország stabilitásával. A stabil török kormányzat, a stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.


Erdogan és Orbán Viktor az Országházban

Orbán Viktor az egyik legfontosabb magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil maradjon, hogy képes legyen a térségben békét teremteni és az Európa felé tartó illegális migrációt megfékezni. A miniszterelnök elmondta, hogy Erdogan elnök célkitűzése Törökországot a világ tíz legnagyobb gazdasága közé vezetni, amit hazánk sem hagyhat figyelmen kívül.

Ennek bizonyításaként kedden a Magyar Nemzeti Kereskedőház török–magyar üzleti fórumot rendezett, ahol a kereskedőház, valamint a török kis- és középvállalkozások fejlesztéséért felelős ügynökség együttműködési megállapodást kötött. Az eseményen Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan is beszédet mondott.


Orbán kiemelte, hogy Magyarországnak nincsenek nyersanyagai, így a magyar gazdaság számára kulcskérdés a versenyképesség növelése, ezért a a kormány talán már ezen a héten elfogad egy versenyképességet segítő akciótervet. Hozzátette: Magyarországon több mint ezer ember dolgozik török cégeknél, és jó esély van rá, hogy a meglévőn felül még félmilliárd dollárnyi (142 milliárd forint) török befektetés is létrejöjjön hazákban a közeljövőben.

Fotó: Cser Dániel

Erdogan szerint a két ország között élénk a gazdasági kapcsolat, számos ágazatban működik közös bizottság. Kiemelte, hogy a török–magyar kereskedelmi forgalom csak az idén 1,8 milliárd dollár (490 milliárd forint) volt, ami nyolcszázalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének felavatásán
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A fórumot követően a két politikus közösen avatta fel Gül Baba felújított türbéjét Budapesten.

 

Feledékeny Gyurcsány

Ankara, 2008. november 27.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt (b) fogadja Recep Tayyip Erdogan, a Török Köztársaság miniszterelnöke
MTI Fotó: Földi Imre

Gyurcsány Ferenc ismét bebizonyította, hogy képtelen a következetességre: miközben Erdogan látogatása kapcsán pártja, a DK tüntetést szervezett, és ő maga folyamatosan diktátornak nevezi a török elnököt, elfeledkezik róla, hogy miniszterelnökként két alkalommal is (2005-ben Budapesten, 2008-ban pedig Ankarában) találkozott a politikussal. Úgy látszik, Erdogan csak akkor diktátor, ha Orbánnal találkozik.

 

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek