EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Évi 120 ezer forintot spórolhatnak meg a családok

A magyar kormány a héten döntött a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kibővítéséről, így a programban felvehető kedvezményes kölcsön összege tovább nő. Bár a két konstrukció nem vehető egy lapra, Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője szerint a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megvonása után megmaradt keret átcsoportosításával többen vehetik igénybe a CSOK-ot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a lakáskassza-támogatási rendszer felszámolásával felszabaduló forrásokkal kibővítik a CSOK-rendszert. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kétgyerekesek is megkapják a 10 millió forint kedvezményes kölcsönt, aminek összegét a háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik.


Vincze Krisztián kiemelte, hogy nem vissza nem térítendő támogatásról, hanem egy kedvező kamatozású lakáshitelről van szó, de az így is sok család életét megkönnyítheti.

„A jutányos hitelkonstrukció iránt várhatóan még több család fog érdeklődni, és ösztönzi majd őket, hogy belevágjanak az ingatlanvásárlásba, vagy építkezésbe. A garantált törlesztő részleteknek köszönhetően éves szinten 120 ezer forintot spórolhatnak meg egy piaci hitelhez képest” – fogalmazott a szakember.


Hozzátette, a CSOK továbbra sem a lakáskassza alternatívája, hiszen teljesen más a célközönség.

„A kormány célja a CSOK-kal az építőipar támogatása és a gyermekvállalás ösztönzése. A kedvezményes hitelt akár még gyermektelen családok is lehet igényelhetik, de vállalni kell a feltételeket” – mondta Vincze Krisztián.

A GDN Ingatlanközpont Hitelközpontjának vezetője arról is beszélt, a konstrukció részletei még kidolgozásra várnak, és várhatóan január 1. után válnak a gyakorlatban is felvehetővé az emelt összegű támogatott hitelek.

Ezzel kapcsolatban azt mondta, a piacon számítanak egy kivárásra is. Már most sok telefont kapnak, hogy érdemes-e az újítás érvénybe lépéséig pihentetni az ügyet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedésnek indult a 2017-es visszaesést követően tavaly a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma, ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele is közel 18 milliárd forintra emelkedett, egy évvel korábban 16,82 milliárd forintot tett ki – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

  • Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    A Magyarország Tortája verseny 2019-es győztesét, a Boldogasszony csipkéjét is meg lehet kóstolni az augusztus 20-ai Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényén, a Magyar Ízek Utcájában – mondta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.