2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb Kecskemét

Fantasztikus leletekre bukkantak!

Kecskemét aranykorának török kori tárgyi bizonyítékait fedezték fel egy belvárosi ásatáson. A hirös város eddig csak elbeszélésekből ismert gazdagságát és fejlettségét már számos érme, drágaköves ezüst hajtű és két ház maradványa is bizonyítja. 

Kecskeméten, a Fecske utca 14. szám alatt az első olyan középkori ház maradványait fedezték fel a régészek, amelyeket precíz régészeti bontás mellett dokumentáltak. Az ásatás egyértelműen bebizonyította, hogy fontos a belváros régészeti feltárása. A régészek a leírásokból eddig is tudták, hogy a török időkben, a XVI. és XVII. században Kecskemét gazdag település volt, azonban nagyon evés tárgyi emléket találtak.


Fazekas András ásatásvezető a középkori belváros északi szélén zajló ásatáson, ahol 16. századi tárológödrök, bennük ezüst és kerámia leletek, valamint egy ház tapasztott padlója került elő egy középkori égésréteg alatt
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezen is változtatott az ásatás, hiszen most számos dolgot sikerült felszínre hozniuk a régészeknek, így kézzelfogható bizonyítékokkal tudják igazolni az elbeszéléseket. Eddig soha nem látott mennyiségű ezüst- és hamis érme, és egy drágakövekkel díszített ezüst hajtű is előkerült a föld alól. A kötelező feltárás költségét a mélygarázst és társasházat építő cég finanszírozza. Amit viszont a régészek eddig találtak, az a 650 éves Kecskemét számára is felbecsülhetetlen értékű lelet.

Egy II. Rákóczi Ferenc korában, 1705-ben vert réz polturát is találtak
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.