2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Kecskemét

Fantasztikus leletekre bukkantak!

Kecskemét aranykorának török kori tárgyi bizonyítékait fedezték fel egy belvárosi ásatáson. A hirös város eddig csak elbeszélésekből ismert gazdagságát és fejlettségét már számos érme, drágaköves ezüst hajtű és két ház maradványa is bizonyítja. 

Kecskeméten, a Fecske utca 14. szám alatt az első olyan középkori ház maradványait fedezték fel a régészek, amelyeket precíz régészeti bontás mellett dokumentáltak. Az ásatás egyértelműen bebizonyította, hogy fontos a belváros régészeti feltárása. A régészek a leírásokból eddig is tudták, hogy a török időkben, a XVI. és XVII. században Kecskemét gazdag település volt, azonban nagyon evés tárgyi emléket találtak.


Fazekas András ásatásvezető a középkori belváros északi szélén zajló ásatáson, ahol 16. századi tárológödrök, bennük ezüst és kerámia leletek, valamint egy ház tapasztott padlója került elő egy középkori égésréteg alatt
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezen is változtatott az ásatás, hiszen most számos dolgot sikerült felszínre hozniuk a régészeknek, így kézzelfogható bizonyítékokkal tudják igazolni az elbeszéléseket. Eddig soha nem látott mennyiségű ezüst- és hamis érme, és egy drágakövekkel díszített ezüst hajtű is előkerült a föld alól. A kötelező feltárás költségét a mélygarázst és társasházat építő cég finanszírozza. Amit viszont a régészek eddig találtak, az a 650 éves Kecskemét számára is felbecsülhetetlen értékű lelet.

Egy II. Rákóczi Ferenc korában, 1705-ben vert réz polturát is találtak
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.