2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Kecskemét

Fantasztikus leletekre bukkantak!

Kecskemét aranykorának török kori tárgyi bizonyítékait fedezték fel egy belvárosi ásatáson. A hirös város eddig csak elbeszélésekből ismert gazdagságát és fejlettségét már számos érme, drágaköves ezüst hajtű és két ház maradványa is bizonyítja. 

Kecskeméten, a Fecske utca 14. szám alatt az első olyan középkori ház maradványait fedezték fel a régészek, amelyeket precíz régészeti bontás mellett dokumentáltak. Az ásatás egyértelműen bebizonyította, hogy fontos a belváros régészeti feltárása. A régészek a leírásokból eddig is tudták, hogy a török időkben, a XVI. és XVII. században Kecskemét gazdag település volt, azonban nagyon evés tárgyi emléket találtak.


Fazekas András ásatásvezető a középkori belváros északi szélén zajló ásatáson, ahol 16. századi tárológödrök, bennük ezüst és kerámia leletek, valamint egy ház tapasztott padlója került elő egy középkori égésréteg alatt
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezen is változtatott az ásatás, hiszen most számos dolgot sikerült felszínre hozniuk a régészeknek, így kézzelfogható bizonyítékokkal tudják igazolni az elbeszéléseket. Eddig soha nem látott mennyiségű ezüst- és hamis érme, és egy drágakövekkel díszített ezüst hajtű is előkerült a föld alól. A kötelező feltárás költségét a mélygarázst és társasházat építő cég finanszírozza. Amit viszont a régészek eddig találtak, az a 650 éves Kecskemét számára is felbecsülhetetlen értékű lelet.

Egy II. Rákóczi Ferenc korában, 1705-ben vert réz polturát is találtak
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.