2020. március 31., kedd
Árpád

Egyéb Székesfehérvár

Fegyvert, s vitézt énekeltek, ünnepeltek

A Katonai Emlékpark Pákozd település egyik gyöngyszeme. Az előző évszázad végén pusztulásra ítélt területet Gyuricza Béla közbenjárása és irányítása mellett mentették meg. A tábornok, és Görög István nyugállományú ezredes ügyvezető és társai munkájának köszönhetően a terület nem véletlenül kapta meg a Nemzeti Emlékhely megtisztelő titulust. Évek óta rendszeres az Emlékparki nyár sorozat, de az egyszerű hétköznapokon idelátogatókat is érdekes programok fogadják.

Megkoszorúzták a Pákozdon elhelyezett emlékpontot. A többi között Benkő Tibor honvédelmi miniszter (jobbra) és Mihócza Zoltán vezérőrnagy helyezte el az emlékezés virágait Fotó: SeSo

Egy kép az Esztrád Színház, az 1848 – A reményt adó győzelem! című emlékezetes, monumentális előadásából, amely az 1848-as pákozdi csatának állított emléket Fotó: SeSo

A Honvéd Férfikar ismét csodálatos előadásban részesítette a jelenlévőket, szép perceket adva minden emlékezőnek Fotó: SeSo

A múlt hét volt az Emlékpark nyári sorozatának legsűrűbb hete, minden napra jutott kiemelkedő esemény. Hétfőn rendezték meg a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, az István Király Általános Iskola és a KEMPP együttműködésével a honvédelmi csapatversenyt „Pont 170 év – 170 pont” címmel, amelyre a környék általános iskoláinak 4 fős csapatai jelentkezhettek. Élmény volt ez a gyerekeknek. Kedden országos hadijáték keretében számháborút, szerdán Országos Ifjúsági Honvédelmi Járőrversenyt tartottak, pénteken az iskolák csatáztak egymással. Ezek a programok is mutatják, hogy mi is a HTBK és a KEMPP jelszava: arccal a jövő, a gyerekek, a fiatalok felé!


A fő programok a hétvégén voltak. Szeptember 27-én a szárazföldi haderőnem napja keretében „A haza minden előtt” névvel emlékpont avatás volt. A BEOSZ által szervezett ünnepségen Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a szervezet elnöke a haza iránti hűséget, szeretetet, a bajtársiasságot, a katonagenerációk összefogásának szükségességét is kifejező helyszínként említette az emlékpontot. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szintén hangsúlyozta: végső, méltó helyükre kerülhettek a kopjafák.

Pénteken a sukorói református templomban az 1848-as csata előtti estén megtartott haditanácsra emlékeztek. A beszédek után, az ökonomikus misék előtt a Honvéd Férfikar lenyűgöző programja szerzett emlékezetes perceket.


Szombaton megemlékeztek Gyuricza Béla vezérezredesről, a Katonai Emlékpark megalapítójáról. Ezt követően megkoszorúzták a pákozdi csata emlékművét, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet. Utána az Esztrád Színház, az 1848 – A reményt adó győzelem! című fergeteges zenés produkciója tette fel a koronát a hétre. A mozgalmas napokat vasárnap a Csatatéri sokadalom zárta bemutatókkal, korhű jelmezekkel, és némi ágyúdörgéssel.

Kapcsolódó Cikkek