EUR: 332,24 Ft
CHF: 302,52 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Egyéb Székesfehérvár

Fegyvert, s vitézt énekeltek, ünnepeltek

A Katonai Emlékpark Pákozd település egyik gyöngyszeme. Az előző évszázad végén pusztulásra ítélt területet Gyuricza Béla közbenjárása és irányítása mellett mentették meg. A tábornok, és Görög István nyugállományú ezredes ügyvezető és társai munkájának köszönhetően a terület nem véletlenül kapta meg a Nemzeti Emlékhely megtisztelő titulust. Évek óta rendszeres az Emlékparki nyár sorozat, de az egyszerű hétköznapokon idelátogatókat is érdekes programok fogadják.

Megkoszorúzták a Pákozdon elhelyezett emlékpontot. A többi között Benkő Tibor honvédelmi miniszter (jobbra) és Mihócza Zoltán vezérőrnagy helyezte el az emlékezés virágait Fotó: SeSo

Egy kép az Esztrád Színház, az 1848 – A reményt adó győzelem! című emlékezetes, monumentális előadásából, amely az 1848-as pákozdi csatának állított emléket Fotó: SeSo

A Honvéd Férfikar ismét csodálatos előadásban részesítette a jelenlévőket, szép perceket adva minden emlékezőnek Fotó: SeSo

A múlt hét volt az Emlékpark nyári sorozatának legsűrűbb hete, minden napra jutott kiemelkedő esemény. Hétfőn rendezték meg a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, az István Király Általános Iskola és a KEMPP együttműködésével a honvédelmi csapatversenyt „Pont 170 év – 170 pont” címmel, amelyre a környék általános iskoláinak 4 fős csapatai jelentkezhettek. Élmény volt ez a gyerekeknek. Kedden országos hadijáték keretében számháborút, szerdán Országos Ifjúsági Honvédelmi Járőrversenyt tartottak, pénteken az iskolák csatáztak egymással. Ezek a programok is mutatják, hogy mi is a HTBK és a KEMPP jelszava: arccal a jövő, a gyerekek, a fiatalok felé!


A fő programok a hétvégén voltak. Szeptember 27-én a szárazföldi haderőnem napja keretében „A haza minden előtt” névvel emlékpont avatás volt. A BEOSZ által szervezett ünnepségen Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a szervezet elnöke a haza iránti hűséget, szeretetet, a bajtársiasságot, a katonagenerációk összefogásának szükségességét is kifejező helyszínként említette az emlékpontot. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szintén hangsúlyozta: végső, méltó helyükre kerülhettek a kopjafák.

Pénteken a sukorói református templomban az 1848-as csata előtti estén megtartott haditanácsra emlékeztek. A beszédek után, az ökonomikus misék előtt a Honvéd Férfikar lenyűgöző programja szerzett emlékezetes perceket.


Szombaton megemlékeztek Gyuricza Béla vezérezredesről, a Katonai Emlékpark megalapítójáról. Ezt követően megkoszorúzták a pákozdi csata emlékművét, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet. Utána az Esztrád Színház, az 1848 – A reményt adó győzelem! című fergeteges zenés produkciója tette fel a koronát a hétre. A mozgalmas napokat vasárnap a Csatatéri sokadalom zárta bemutatókkal, korhű jelmezekkel, és némi ágyúdörgéssel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.