EUR: 334,88 Ft
CHF: 305,08 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Veszprém

Félpályás lezárással tiltakoztak a rátótiak

Forgalomlassító demonstrációval igyekeztek felhívni a figyelmet a 82-es út veszélyeire a gyulafirátótiak. A félpályás forgalomlassító tiltakozást azért szervezték rátóti civilek, mert a településen átvezető főútvonalon számos baleset történt az elmúlt időszakban, a falubeliek pedig nem érzik biztonságosnak a Zirci utcát.

A sebességhatár betartását kérték az autósoktól a tiltakozók (fotó: Domján Attila)

– Rátóton belül több olyan rész is van, ami potenciális veszélyforrás. Ezek jellemzően az iskola, az óvoda és a buszmegállók közelében vannak, ahol a gyalogosok biztonságos átkelése az út túloldalára nem biztosított – írták felhívásukban a szervezők. Mint kifejtették, hiába történtek fejlesztések az elmúlt években (például forgalomlassító járdaszigetet és sebességkorlátozást is kapott a legforgalmasabb kereszteződés). – A településen áthaladó autósok jelentős része továbbra sem tartja be a sebességkorlátozást. Látszik, hogy hatékonyabb eszközökre van szükség, hogy gyerekeinket, unokáinkat reggelente úgy engedjük el otthonról, hogy joggal bízhassunk abban, este is viszontlátjuk őket.


Több kilométeres torlódást okozott a demonstráció (Fotó: Domján Attila)

Azt szeretnék elérni, hogy az útszakaszt kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. többet tegyen a biztonság érdekében. Jelzőlámpát szeretnének az ABC előtti kereszteződéshez, sárga villogós gyalogátkelőhelyeket a buszmegállókhoz, fix sebességmérő kaput a Zirci utcán, az iskola és óvoda előtti útszakaszok forgalmának lassítását fizikai akadályokkal, illetve a 82-es út települést elkerülő szakaszának megépítését.

A kezdeményezés mellett szólalt fel Czaun János, a településrészi önkormányzat vezetője is.


–  Gyulafirátót térségében a 82-es számú főút statisztikája szomorú: évente több baleset és egy halálos áldozat. A balesetek oka minden esetben az emberi felelőtlenség. – Mint fogalmazott, szeretnék felhívni az autósok figyelmét arra is, hogy „itt is emberek laknak, akiknek nem több, egy életük van”. Czaun János példaként említette az elmúlt évek néhány balesetét.

Felfestett átkelőhely, sárgán villogó lámpa, járdasziget, harmincas tábla – mégis sok a baleset (Fotó: Domján Attila)

– Szeptember 13-án reggel a Zirci utcán, a Hajmáskéri utcai kereszteződésben sajnálatos baleset történt, aminek során súlyos sérüléseket szenvedett egy 15 éves hajmáskéri kislány. A helyszínen lévők beszámolója szerint a gyerek a busz mögül lépett ki, amikor az autó elütötte. Az esethez mentőhelikopter is kivonult. A baleset Gyulafirátót központjában, a gyalogosátkelő közelében történt. Felfestett zebra, villogó lámpa, sebességmérő, forgalomcsillapító sziget, 30 km/órás sebességkorlátozás ellenére, valószínűleg az emberi figyelmetlenség következtében.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.