EUR: 358,36 Ft
CHF: 338,62 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Egyéb Békéscsaba

Felszentelték a nagytemplomot

Mintegy 900 millió forintos kormányzati támogatással újult meg a békéscsabai evangélikus nagytemplom, valamint a külvárosi, jaminai templom, továbbá evangélikus ifjúsági központ is épült a városban. 

A nagytemplomot szombaton szentelte újra Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az ünnepségen elhangzott, az épület Közép- és Kelet-Európa legnagyobb evangélikus temploma – írja az MTI. Kutyej Pál igazgató-lelkész elmondta: a 3500 ülőhelyes templomot 550 millió forintból restaurálták. A homlokzati és belső felújítás mellett kicserélték az elektromos vezetékeket, megoldották az eddig a tetőről a falakra folyó víz elvezetését, és restaurálták a templom szobrait.


A felújított békéscsabai evangélikus nagytemplom és mellette balra az evangélikus kis templom
MTI Fotó: Rosta Tibor

A hagyományosan evangélikus Békéscsabán jelenleg több mint tízezres evangélikus közösség él. A török dúlás során elnéptelenedett vidékre 1718-ban költöztek a felvidékről szlovák evangélikusok, akik vallásszabadságot és földet kaptak. A templomban a mai napig hetente tartanak szlovák nyelvű evangélikus istentiszteletet. A közösség eredetét jelzi az is, hogy egyedülálló módon még mindig az úgynevezett Tranoscius-féle énekeskönyvet használják, sokan azokat a példányokat, amelyeket még őseik hoztak magukkal.

A betelepülők templomot építettek maguknak, de rövid időn belül olyan sokan lettek, hogy az többszöri bővítés után sem tudta kiszolgálni a közösség igényeit. Ezért megvásárolták a templomukkal szemközti telkeket, és 1807-ben elkezdték építeni a nagytemplomot a kis templommal szemben. A templomot végül csak 1824-ben fejezték be, mert a napóleoni háború miatt elértéktelenedett pénzük nem volt elég, ezért a közösségnek újabb gyűjtést kellett szerveznie.


A nagytemplom felszentelésének alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak
MTI Fotó: Rosta Tibor

– Az épületet azóta többször is felújították, legutóbb az 1978-as földrengés után kellett helyreállítani, amikor megrepedt a kupolája. A jaminai templomot szintén kívül-belül felújították, emellett egy régi magtárból kétszintes centrumot alakítottak ki a gyülekezet ifjúsági csoportjainak – tette hozzá Kutyej Pál.

Kapcsolódó Cikkek