EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Folytatódhat a határon túli óvodák felújítási programja

A határon túli óvodák felújítási programjának lehet egy harmadik lépcsője, a döntés még ősszel a kormány elé kerülhet – mondta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos az MTI-nek pénteken a szlovákiai Nagymegyeren, a 8. Önkormányzati Szabadegyetemen.

Grezsa István hozzátette, a programot a bölcsődék és a kisiskolák fejlesztésével kellene bővíteni. Úgy vélte, az óvodafejlesztési program 2020-as befejezése után tartós és jó látható nyomot hagy majd a magyar óvodapedagógai rendszeren.


Az államtitkár szerint Felvidék pozitív megkülönböztetést élvezett a határon túli óvodafelújítási program forrásainak odaítélése során, a 38 és fél milliárd forintos keretösszegből 11 és fél milliárd forintot kapott meg.

“Ennek az az oka, hogy Felvidéken látunk olyan komoly tartalékokat, melyből lehet növelni a magyar óvodákba íratható gyerekek létszámát. A program során a térségben 150 óvodát újítanak fel, illetve 36 új intézmény jön létre, ezek főleg egyházak közreműködésével” – mondta Grezsa István.


Az óvodaátadások során szerzett tapasztalatairól a miniszteri biztos elmondta, Magyarországon magától értetődő a bölcsődei rendszer megléte, azonban a környező országokban ez nehezen elérhető.

Grezsa István hozzátette, magyar kormány által támogatott óvodafelújítási program csak a körülményeket teszi jobbá, a nevelés minősége az intézményeket fenntartó közösségeken múlik.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program célja, hogy minden Kárpát-medencében születő magyar gyermek anyanyelvi képzésben részesülhessen. A 38,5 milliárd forint keretösszegű programot két ütemben hajtják végre 2020. december végéig, az összegből 33 milliárd forintra már szerződést kötöttek.

A fejlesztések 1641 intézményt és több mint 47 ezer külhoni magyar gyermeket érintenek, számukat a program végére szeretnék 60 ezerre növelni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

 • A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  Már áprilisban elkezdik a készülődést a ludwigsburgi tökfesztiválra úgy, hogy a világ minden tájáról begyűjtött, különböző tökfajták magjait kis cserepekbe elültetik, majd 3-4 héttel később átszállítják egy botanikuskertbe, ahol gondos ápolás mellett „felnevelik”.

 • A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az átlaghőmérséklet ebben az időszakban világszerte 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-1900 közötti időszakban.