2019. április 26., péntek
Ervin

Belföld

Folytatódik a Pajtaszínház program

Idén is folytatódik a vidéki amatőr társulatokat támogató Pajtaszínház program, amelyhez ebben az évben 81 település csatlakozott. Az amatőr társulatok 2019. január 26-án és 27-én a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak be a Pajtaszínházi Szemlén.

Idén a 81 csatlakozott település 40 százaléka 1000 fő alatti, de egyetlen helység lélekszáma sem haladja meg a 3100 főt – mondta el a programról tartott hétfői, budapesti sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: a program 2016-os indulása óta az eddig csatlakozott közösségek 90 százaléka megmaradt, és most is működik.


Az idén csatlakozott legnagyobb lélekszámú település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 3041 fős Sajókaza, a legkisebb pedig a Veszprém megyei Németbánya, amelynek lakossága 111 fő.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte: jövőre az országhatár is megnyílik, hiszen erdélyi kistelepülések közösségei is csatlakozhatnak majd a programhoz.


Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora a mentorálás folyamatáról elmondta, hogy az elmúlt évek gyakorlatai alapján, a jelentkező településekhez az adott megyében működő színházaktól rendelik ki azokat a mentor színészeket, drámapedagógusokat, akik szakmai segítséget nyújtanak az amatőr színjátszóknak darabjaik megalkotásához. A mentorok átlagosan 15 alkalommal látogatnak el egy-egy csoporthoz ősztől egészen januárig.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a színház egy olyan intézmény, amely mindig keresi a helyét és újrafogalmazza önmagát. Ahol igazán van értelme új irányokat találni, az a közművelődés – tette hozzá.

A hétfői program után egy pajtaszínházi fórumon is részt vehettek a Budapestre érkezett települések képviselői. A szakmai minikonferencián az eddigi eredményeket, problémákat és a továbblépési lehetőségeket is összegzik majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ennyit kapott a három áldozatot követelő balesetet okozó férfi

  Ennyit kapott a három áldozatot követelő balesetet okozó férfi

  Jogerősen 2 év 10 hónap fogházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék pénteken azt a férfit, aki három halálos áldozatot követelő közúti balesetet okozott 2017 októberében Debrecenben, a 4-es főút elkerülő szakaszán – közölte a törvényszék szóvivője az MTI-vel.

 • ITM-államtitkár: A magyarok világszínvonalú alkotásokra képesek

  ITM-államtitkár: A magyarok világszínvonalú alkotásokra képesek

  A magyarok világszínvonalú alkotásokra képesek, “ott vannak a szeren”, a sportinnovációban éppúgy, mint a nemzetközi szinten is versenyképes egészségügyi innovatív vállalkozások mezőnyében – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára pénteken a szellemi tulajdon világnapján, a Millenniumi díjak átadásán.

 • A magyar pénzügy-számviteli környezet versenyelőny a magyar gazdaság számára

  A magyar pénzügy-számviteli környezet versenyelőny a magyar gazdaság számára

  A magyar pénzügyi-számviteli környezet versenyelőny a magyar gazdaság számára, ennek kiaknázásához azonban elengedhetetlenek a jól képzett pénzügyi-számviteli szakemberek, a jövő az ő kezükben van – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára pénteken, az országos pénzügyi szakmai tanulmányi verseny ünnepélyes eredményhirdetésén.