2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Dunaújváros

Fontos a gyakorlati oktatás

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara a 2018/2019-es tanévben már a negyedik évfolyamán indította el duális képzését. Szeptembertől az idén 25 éves anyagmérnöki alapképzés minden évfolyamán tanulnak duális képzésben részt vevő hallgatók.

Az elmúlt hetekben 10 partnervállalat – köztük az ISD Dunaferr Zrt. – összesen 16 elsőévest vett fel duális képzésre. A négy évfolyamot tekintve így 25 cégnél összesen 65 hallgató tanul duális formában. A felvételt nyert hallgatók szeptember 14-én délután az egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának Káldor Mihály-termében ünnepélyes keretek között írták alá szerződéseiket a számukra gyakorlati jártasságot biztosító duális képző vállalatokkal. Az ünnepségen prof. dr. Palotás Árpád Bence, a kar dékánja, dr. Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója és dr. Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese köszöntötte a hallgatókat, valamint a vállalatok képviselőit.


Az aláírási ünnepséggel egybekötve a duális képzés, valamint a vállalatokkal történő együttműködés kiemelt fontosságát hangsúlyozva a program délutáni részében duális egyeztető fórumot tartottak, ahol a vállalatok és az egyetemi vezetők közösen határozták meg a jövőbeli célokat. Értékelték a kari beiskolázási tevékenységet, és döntöttek a még hatékonyabb, együttes hallgatótoborzásról a megfelelő szakember-utánpótlás biztosítása érdekében.

A Műszaki Anyagtudományi Kar vezetése évek óta törekszik a gyakorlatorientált, minőségi képzés biztosítására, aminek köszönhetően a karon végzett mérnökök keresettek a munkaerőpiacon, a kibocsátott diplomának értéke és hitele van az iparvállalatok körében.


Azok a munkahelyek, amelyek együttműködő partnerek a felsőfokú duális képzésben, „első kézből” kaphatnak ismeretet a területükön gyakorlatukat töltő hallgatókról. A gyakorlati ismeretátadás során előtérbe kerülhetnek azok a helyi sajátosságok, amelyek megismerésével alkalmazás esetén egyszerűbbé válik a kezdő munkavállaló beilleszkedése a vállalati folyamatokba. Az így megismert jó képességű hallgatónak a vállalathoz kötődés megerősítése érdekében tanulmányi szerződést kínálhat a vállalat. Ez tekinthető egy leendő foglakoztatási ajánlatnak is, amelyben a munkahely nyitott pozíció fennállása esetén alkalmazhatja duális hallgatóját. Az ilyen típusú együttműködés jó alapot teremt arra, hogy a vállalat és a magyar acélipar versenyképességének fenntartásához a szakképzett munkaerőt hosszú távon biztosíthassák.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.