EUR: 344,30 Ft
CHF: 319,31 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

PR

Fortuna szereti a meglepetéseket!

Mindannyian álmodozunk arról, hogy megnyerjük a lottófőnyereményt, és a csoda akár velünk is megtörténhet. Ehhez – egyesek szerint – néha a megszokott játékstratégiától eltérő, akár extrém szituációk kellenek.

Sokan játszanak családi számokkal, születési dátumokkal, a nagypapa eredeti számaival, így emlékezve hétről hétre az öreg vidám tetteire, mosolyára. De van, aki a macskáján lévő foltok számát szorozza meg egy szerencseszámmal, majd kiegészíti az irányítószámmal, házszámmal. Olyanok is vannak, akik a lottózóban a komputerre bízzák a számok véletlenszerű kiválasztását. Akadnak viszont olyanok is, akik ritka körülmények között, hirtelen ötlettől vezérelve egy ismerőssel, baráttal, sporttárssal, munkatárssal együtt lottóznak. Mások tudatosan egy egész faluval közösen játsszák meg a heti nyerőszámokat, és a közösség beruházásaira fordítják a nyereményeket.


Egy jelenet a filmből. Bridget Fonda (jobbról első), Nicolas Cage és a zsaru nejét alakító Rosie Perez a nyereménnyel

Olyan is előfordult már a lottótörténelemben, hogy egy pincérnő egy éttermi vendégével, egészen pontosan egy zsaruval közösen próbált szerencsét, végül pedig dollármilliomosok lettek. A „Sorsjegyesek – It Could Happen to You” című hollywoodi produkcióban Nicolas Cage játssza a kedves, jólelkű New York-i zsarut, Charlie-t, aki szereti a munkáját. Egy queensi kávézóban fizetéskor nincs aprója, hogy borravalót adjon Yvonne-nak, a pincérnőt alakító Bridget Fondának. Váratlanul felajánlja, hogy ha nyer a lottón, a nyereményét elfelezi a csinos lánnyal, aki persze ezt kétkedve fogadja. Másnap kihúzzák a számokat, és a rendőr négymillió dollárt nyer. Ígéretéhez híven visszamegy a kávézóba, és közli a lánnyal a jó hírt. A történet ettől kezdve fordulatos szerelmes filmmé fejlődik, amelynek középpontjában, a konfliktusok forgatagában, a mesés nyeremény áll.

Bármily meglepő, ez egy valós történeten alapuló mozi, bár a valóságban nem teljesen ebben a formában történt meg. A sztori egyetlen valós eleme azonban éppen a leghihetetlenebb része, a lottófőnyeremény. A filmesek a szerelemi szálat költötték hozzá.


A valós lottónyertesek az életben nem alkottak egy párt, de valóban együtt nyertek 1984-ben az amerikai hatos lottón. Phyllis Penzo pincérnő volt egy pizzériában, amelyet rendőrök is gyakran látogattak. A betérő Robert Cunningham közrendőr, aki rendszeresen járt a büfébe, és jól ismerte a pincérnőt, nem tudott borravalót adni. Azt javasolta, válasszanak 3-3 számot a lottóhoz, majd ha nyernek, felezzék el a nyereményt. Penzo egyetértett, és bár elfelejtette az esetet, Cunningham megkereste, amikor kiderült, hogy a szelvény hatmillió dollárt ér (a filmben csak négymilliót nyertek a főhősök).

– Nem jártunk együtt, viszont 15 éve barátok voltunk. A rendőrök egy rendezvényt tartottak az éttermünkben, amikor ezt Robert kitalálta. Jó mókának tűnt – mesélte később Phyllis egy interjúban. – Amikor pár nap múlva betoppant Robert, hogy nyertünk, az hihetetlen és csodálatos volt. Mindkettőnk álma valóra vált. A nyereményből vettem egy házat, egy-egy autót a férjemnek és a fiamnak, és sokat utaztunk. Később gondoltam, veszek egy éttermet, de már nem voltam eléggé fiatal a kihíváshoz. Mindezek után mit kívánhattam volna még az élettől? Bárcsak én lettem volna Bridget Fonda!

Három tanács a nyolcszoros lottónyertestől

Phyllis és Robert története bizonyítja, hogy valamit máshogy, másként kell tennünk néha ahhoz, hogy a szerencse ránk mosolyogjon. A floridai Richard Lustignak ehhez annyi is elég volt, hogy életében először kitöltsön egy lottószelvényt. Azonnal nyert! Ezek után rendszeresen játszott, és további hét alkalommal nyert kiugróan magas összeget. Azóta lottóstratégiákat gyárt, és előadásokat tart a szerencse kovácsolásáról. Az elmélete igen egyszerű, és mindenképpen érdemes megfontolni:

(Fotó: Keresztesi Balázs)

„Három dologgal növelheted az esélyét annak, hogy nyerj a lottón:

 1. Játssz a saját állandó számaiddal!
 2. Állapíts meg magadnak egy limitet!
 3. Soha ne költsd el a háztartásra szánt összeget szerencsejátékra!”

Anonim nyertesek

Korábban sok nyertes kiállt a nyilvánosság elé, és elmesélte szerencséje hihetetlen, de igaz történetét. Ma már ez nemigen szokás. Nem tudjuk, ki lehet a Hatoslottó 40. heti főnyereményét (675 millió forint) megnyerő vagy az Ötöslottó 38. heti, legnagyobb idei telitalálatos (1,846 milliárd forint) szelvényét kitöltő szerencsés. A játékosok kilétét a Szerencsejáték Zrt. titkosan kezeli. A nagynyertesek külön telefonszámon jelentkezhetnek, megőrizve anonimitásukat.

Az Ötöslottó eddigi legnagyobb nyereményét 2003-ban vitték el, a 48. játékhéten. Az öt nyerő szám a 4-es, 15-ös, 46-os, 49-es és 59-es volt, ezek 5,092 milliárd forintot értek. Ekkor 38 hetes halmozódást követően választotta ki Fortuna a szerencsés nyertest, aki szintén megtartotta inkognitóját.

Kapcsolódó Cikkek

 • 7 tipp a testtartás javításához

  7 tipp a testtartás javításához

  Húzd ki magad! Hányszor hallottuk ezt a felszólítást gyerekként? Számtalanszor ránk szóltak a szüleink, a testnevelő tanár az iskolában és a gerincjóga tanárunk is.

 • Ajándékozás extra figyelemmel 

  Ajándékozás extra figyelemmel 

  Közösen indított jótékonysági akciót Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Máltai Szeretetszolgálattal. December 22-ig gyűjtik a nehezebb anyagi körülmények között élő gyerekek számára összeállított cipősdobozokat.