EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Belföld

Frank Füredi: Megerősödik Brüsszel ellenzéke

Az EP-választásokon az uralkodó elit jelentősen meggyengül, de a teljes elitváltás még várat magára – nyilatkozta a Figyelőnek Frank Füredi, magyar származású szociológiaprofesszor.

– Mi a véleménye arról, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár is beállt Berlin és Párizs mögé, feladva korábbi politikáját?


– Kurz opportunista és karrierista. De látni kell azt is, hogy ha a német és a francia kormány egy irányba megy, akkor nagyon nehéz ezzel szemben politizálni. Az EU-ban nagyon kevés olyan kormány van, amely hajlandó szembemenni Brüsszellel – ilyen a magyar, a lengyel, valamint egyes kérdésekben a szlovák és a cseh is. A tagállamok félnek az uniós központtól. Ugyanakkor lehet érezni azt is, hogy az elit népszerűségvesztésével párhuzamosan megerősödik Brüsszel ellenzéke.

– Az európai parlamenti választásokon megvalósulhat az elit lecserélése?

– Elképzelhető, hogy többen szavaznak majd erre, mint az előző voksoláson. Legutóbb a brit UKIP például jobb eredményt ért el az EU-s választáson, mint a nemzetin. Arra nem számítok, hogy elitcsere következne be, arra viszont igen, hogy meggyengülnek. Látszik rajtuk, hogy egyre fogy az önbizalmuk.

A teljes interjút a Figyelő 2018. október 4-én megjelent számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    A 888.hu tette közzé azt a felvételt, amelyen jól látszik, hogy a 444 által drámaian előadott, de eléggé gyenge lábakon álló rablómeséje, amely szerint az ártatlan forradalmár Mohácsi Márkot a rendőrök megbilincselték, bezárták, fojtogatták és ütlegelték, stb.

  • Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet. Éjszaka nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Dunától keletre borult marad az ég, egyre inkább keleten valószínű további havazás.