2020. január 21., kedd
Ágnes

Belföld

Frank Füredi: Megerősödik Brüsszel ellenzéke

Az EP-választásokon az uralkodó elit jelentősen meggyengül, de a teljes elitváltás még várat magára – nyilatkozta a Figyelőnek Frank Füredi, magyar származású szociológiaprofesszor.

– Mi a véleménye arról, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár is beállt Berlin és Párizs mögé, feladva korábbi politikáját?


– Kurz opportunista és karrierista. De látni kell azt is, hogy ha a német és a francia kormány egy irányba megy, akkor nagyon nehéz ezzel szemben politizálni. Az EU-ban nagyon kevés olyan kormány van, amely hajlandó szembemenni Brüsszellel – ilyen a magyar, a lengyel, valamint egyes kérdésekben a szlovák és a cseh is. A tagállamok félnek az uniós központtól. Ugyanakkor lehet érezni azt is, hogy az elit népszerűségvesztésével párhuzamosan megerősödik Brüsszel ellenzéke.

– Az európai parlamenti választásokon megvalósulhat az elit lecserélése?

– Elképzelhető, hogy többen szavaznak majd erre, mint az előző voksoláson. Legutóbb a brit UKIP például jobb eredményt ért el az EU-s választáson, mint a nemzetin. Arra nem számítok, hogy elitcsere következne be, arra viszont igen, hogy meggyengülnek. Látszik rajtuk, hogy egyre fogy az önbizalmuk.

A teljes interjút a Figyelő 2018. október 4-én megjelent számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Málenkij robotpilóta

    Málenkij robotpilóta

    Sötét lelkületű ember lehetett a felvételen látható bordó Opel gazdája. Nyilván sürgős dolga akadt, amiért e ködös januári 21-én a ferencvárosi pályaudvar melletti Málenkij Robot emlékműhöz szervesen kapcsolódó terecskén vélte megtalálni álmai parkolóhelyét.