2019. december 15., vasárnap
Valér

Sport

Fucsovics Márton: A top 30 sem elérhetetlen!

Volt idő, amikor úgy nézett ki, hogy a magyar sport elveszíti Fucsovics Mártont. Aztán volt visszaút a magyar teniszezőnek, aki ma már a világranglistán a legjobb 50 között van. 

Fucsovics Márton idén megnyerte a genfi férfi salakpályás tenisztornát. Személyében 36 év után nyert magyar teniszező újra ATP-tornát. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

Fucsovics Mártonnak köszönhetően a junior fiúk között első ízben nyert magyar teniszező Wimbledonban, korábban 1948-ban Vad Dezső jutott el a fináléig az angol nyílt bajnokság ifjúsági versenyében. Történelmi sikerét követően világelső lett a juniorok között, amire szintén nem volt még példa a magyar tenisz történetében, majd  a csapatban Európa-bajnokságot nyert U18-as teniszválogatott tagja volt. Ekkor 2010-et mutatott a naptár, és mindenki azt hitte, Fucsovics rövid időn belül a felnőttek között is sikeres lesz.
Ám ez nem történt meg, sőt 2011-ben a magyar Davis Kupa kapitánya, Hornok Miklós kitette a csapatból rossz hozzáállás és sportolóhoz nem illő életmód miatt. Hornok szerint Fucsovics az edzések helyett inkább az éjszakai szórakozóhelyeket látogatta.
– Elmondtam neki századszor is, hogy így nem lehet élni, egy élsportolónak készülnie és aludnia is kell. Azt válaszolta, ő már nem tud erről lemondani, lehet, hogy a teniszt is befejezi – nyilatkozta akkor a szövetségi kapitány.
Szerencsére volt visszaút, Fucsovics Márton ma már a legjobb magyar férfi teniszező, aki rendszeres résztvevője a legnagyobb versenyeknek, jelenleg a 41. helyen áll a világranglistán.
– Az idei az áttörés éve volt nálam. A világranglista 85. helyéről kezdtem az idényt, és eredetileg azt tűztük ki célul, hogy szilárdítsam meg a pozíciómat a top 100-ban. Ehhez képest sokkal jobban alakult minden – mondta Fucsovics Márton. – Megnyertem az első ATP-tornámat, olyan sztárokkal teniszeztem, mint Roger Federer és Novak Djokovic, fizikálisan és mentálisan is rengeteget fejlődtem. Ezt főként edzőmnek, Sávolt Attilának köszönhetem, aki nem mellesleg az utolsó top 100-as magyar volt előttem. Amikor csaknem három éve elkezdtük a közös munkát, még a 250. hely körül voltam a ranglistán, ám Sávolt Attila szinte hónapra pontosan megjósolta,  mikor kerülök be a legjobb százba. Korábban is megvolt bennem minden, ami a sikerekhez kell, de nagyon nehéz a váltás juniorból a felnőttek közé. Attila nemcsak keményen dolgozni tanított meg, hanem arra is, hogy a pályán és azon kívül is sportolóként éljek.
Fucsovics ma már azt is tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy a siker ne csak átmeneti legyen.
– Ami 2019-et illeti, tudom, hogy már nem tanulóév lesz. Nagy eredményekre vágyom, a négy Grand Slamből kettőn szeretnék legalább a nyolcaddöntőig eljutni, és jó lenne tornákat is nyerni. Ehhez persze még keményebben kell dolgoznom, főleg a szerváimon akad javítani való, de ha az is megvan, a top 30 sem elérhetetlen.


Kiemelt támogató

Apáti-Tóth Kata, a Mol Magyarország kommunikációs igazgatója sajtóeseményen jelentette be, hogy a vállalat a jövőben Fucsovics Mártont is segíti, aki így a legjobb magyar női teniszezőhöz, Babos Tímeához hasonlóan a Mol által támogatott profi sportolókat egyesítő Mol Csapat tagja lett. Fucsovicsot 2010 és 2014 között, valamint 2016-ban már támogatta a Mol Alapítvány, amely fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal sportolókra.

Kapcsolódó Cikkek