EUR: 365,72 Ft
CHF: 346,15 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Budapest

Gajdos József rendező koreográfus: Inkább idehaza valósítanám meg a terveim, mint külföldön

Gajdos József koreográfus fiatal, aranysarkantyú díjas néptáncosként robbant be a budapesti modern és klasszikus táncéletbe Jeszenszky Endre együttesébe olyan nevek mellet mint Frenák Pál, Berger Gyula, Földi Béla, Kriszt László, Merk László, Boros Tibor, Bognár Zsuzsanna, Fincza Erika, S Tóth Margit, Jongblut Éva, Naispiller Katalin. Az elmúlt harminc évben aztán annyi előadásnak felelt a koreográfuájáért, hogy azt szinte összeszámolni sem lehet. 

A fiatalkorban hirtelen jött ismertség után felvételt nyert a Színház És Filmművészeti Főiskola, Kazán István által vezetett operett-musical szakára, majd a Kalmár Péter rendezésében, a Fővárosi Operettszínháza bemutatott  “Ének az esőben” című nagy sikerű musical egyik főszerepét alakította, vitte sikerre  Kriszt Lászlóval, Vásári Mónikával és Simonyi Krisztinával. Alkotóként idehaza megalapította többek közt a “Madách Tánckart” és hosszú évekig játszott a Macskák című musicalben, de nevéhez fűződik az “Elvis” című nagy sikerű rockbalett  rendezése és koreografálása is. Aztán 20 év amerikai és európai alkotói élet következett, ahol rendezéseit koreográfiáit, siker és elismerés övezte. A nemzetközi színházi életben elismerést váltott ki a WaltDisney európai promóciós turné, amely 24 fővárost érintett, a Carmen című balett színre vitele Spanyolországban, Hágai Katalin és Solymosi Zoltán főszereplésével, idehaza pedig nevéhez fűződtek a Dr. Herz a Madách színházban és az Elizabeth című musicalek.


Gajdos József fiatal táncosként robbant be a budapesti kultúrális életbe

– Táncosként, színészként, koreográfusként és rendezőként is igen csak komoly szakmai múlt, Magyarországon nem sokan tudhatnak ilyent a magukéinak! Hogyan látja ezt, az elmúlt közel 30 év távlatában?
– Fantasztikus szakmai lehetőségeim voltak, és én igyekezetem ezeket sikerre vinni. Két, általam koreografált musical is, több mint 20 évig volt a repertoáron, amire rendkívül büszke vagyok.

Kikre emlékszik a pályájáról szívesen és miért?
– Hágai Katalin, Solymosi Tamás és Solymosi Zoltán, Kováts Tibor, Eichner Tibor, Venekkey Mariann, Kriszt László, Kövesi Angéla mind-mind nagyszerű művész kollégák, voltaképpen nekik köszönhetem az eddig elért sikereimet, hiszen a mindenkori alkotás legfontosabb feltétele, a magas színtű megvalósítás, ehhez pedig nagyszerű művészek kellettek, Nos ők, azok voltak.


– Legutóbb 2013-ban, Szombathelyen, a nagy sikerrel bemutatott “Evita” kapcsán hallottunk színházi munkájáról! Azóta mi történt önnel?
– Tudja az élet nem mindig abban és ott ad lehetőséget, amiben szeretnénk. Ez alól természetesen én sem vagyok kivétel. De attól hogy ez idáig nem kimondottan színházi produkciók megvalósításával tudtam foglalkozni, ezt helyettesítette az a kreatív alkotó és tervező munka, amelynek a gyümölcsei, éppen mostanság kezdenek beérni. Ha pedig a szabadidőm engedi, akkor művészeti szaktanácsadással foglalkozom, főleg web-s múlti cégeknek.

– Ön egy sokrétű alkotóművész, hogy látja, idehaza van önre inkább szükség, vagy külföldön?
– Azt látom, hogy a mi szakmánkban, idehaza és külföldön egyaránt a nagy változások korát éljük. Ami a hazai szakmát illeti, már tényleg ráférne egy kis frissítés. Ehhez a jövőképhez kapcsolódik, egy nagy volumenű művészeti projektem, amelyre az anyagi támogatásra már ígéretet kaptam Angliából. Természetesen a Magyarországi kulturális vezetés is tud ezekről az elképzeléseimről, és mi sem természetesebb számomra hogy inkább idehaza szeretném megvalósítani ezeket mint külföldön. Ennek pedig az egyik függvénye az, hogy sikerül e idehaza, egy színházépülettel megtámasztani a művészeti projektet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.