EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Gondolatok az Idősek Világnapja kapcsán

Az ENSZ Közgyűlés döntése alapján 1991 óta minden év október elsején ünnepeljük az idősek világnapját. E jeles nap alkalmával érdemes fölidéznünk, hogy a népesség nagysága és kormegoszlása leginkább a mortalitás (halálozási arányszám) és a fertilitás (termékenységi arányszám) alakulásának függvénye.

A mortalitás szerencsére csodálatos ütemben javul (ezer éve egy csecsemő 25 életévre számított, száz éve 46 évre, ma egy kisfiú Magyarországon is 72 évre, egy kislány 79 évre – és az előrejelzések szerint későbbi nemzedékek elérhetik a 90-100 éves átlagos várható élettartamot is).


Az élet hosszának örvendetes növekedése azonban a termékenység zuhanásával párosul: míg a dédszüleink nemzedékében nem volt ritka a családonként 10-12 gyermek, nagyszüleink korában a 6-8 gyermek, ma már a 2 gyermek sem általános (Magyarországon 100 termékeny korú hölgynek mindössze 149 gyermeke van a legfrissebb statisztikai adatok tükrében).

A mortalitás növekedése és a fertilitás csökkenése együttesen a népesség nagyon gyors öregedéséhez vezet. A világszintű adatok szerint valóban gyorsan idősödik a Föld lakossága: míg a 60 évnél idősebb emberek száma 1990-ben még nem érte el a félmilliárdot, 2017-ben már 962 millióra emelkedett a számuk. A megbízható demográfiai előrejelzések szerint 2030-ra 1,4 milliárd, 2050-re 2,1 milliárd, 2100-ra 3,1 milliárd földlakó lesz 60 évesnél idősebb!


A magyar adatok ugyanezt a folyamatot tükrözik, csak még drámaibb mértékben, hiszen nálunk már nincsenek óriási fiatal tartalék tömegek. Ezért nem is a 60 évesnél, hanem a 65 évesnél idősebb magyarországi lakosság arányát érdemes vizsgálni. 2017-ben minden hatodik magyar volt 65 évesnél idősebb (a lakosság 18,3%-a). Ez az arányszám 2030-ban már 24%, 2040-ben 28% lesz és 2060-ra elérheti a 33%-ot. Vagyis 2030 körül már minden negyedik lakos, 2060 körül már minden harmadik lakos 65 évesnél idősebb lesz Magyarországon! Vajon kibírja ezt a nyugdíjrendszer, a szociális ellátórendszer, az egészségügyi rendszer? Nyilván csak megfelelő, időben elkezdett és az egész társadalmat átfogó komoly felkészülés esetén.

A népesség alakulását természetesen a migráció is erőteljesen befolyásolhatja, Magyarországon az idősek szempontjából különösen a külföldön munkát vállaló honfitársaink százezrei miatt kieső itthoni járulékbevétel pótlásáról kell gondoskodni.

Nem véletlen, hogy a nagy állami ellátórendszerekre való támaszkodás mellett az öngondoskodást is mielőbb érdemes elkezdenie mindenkinek, aki csak teheti.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

    Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

  • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.