EUR: 345,98 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Sport

Guardiola: Az életben egyszer lehet ilyen csapatod

Interjút adott az olasz La Gazzetta dello Sport című lapnak Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere. A beszélgetés azonban nem az angol klubról szólt elsődlegesen, hanem korábbi csapatáról, az FC Barcelonáról. A spanyol szakember ódákat zengett egykori klubjáról.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy edző pályafutása során ritkán adatik meg az a lehetőség, hogy egy olyan csapatot irányítson, amely taktikailag, technikailag és összeszokottság terén annyira magas szintet képviseljen, mint Pep Guardiola alatt az FC Barcelona. A spanyol szakember irányítása alatt a katalán csapat az egész világot meghódította, sokak szerint az az együttes volt minden idők legjobbja. Most Guardiola a La Gazzetta dello Sportnak mesélt a kétezres évek Barcájáról.


– Kétszer is megnyertük a Bajnokok Ligáját, méghozzá úgy, hogy hét játékos is a Barcelona utánpótlásából került ki, gondolok itt Xavira, Andrés Iniestára vagy Víctor Valdésre. Ezek a futballisták hét-nyolc évesen kerültek a klubhoz és világsztárok lettek. A Barcelona vezetősége bízott bennem, hiszem a klub ifi csapatánál dolgoztam, ráadásul volt pénzünk minőségi játékosok megvásárlására. Arról nem is beszélve, hogy a miénk volt a világ legjobb játékosa, Messi – fogalmazott Guardiola, aki 2008 és 2012 között irányította a Barcát.

A Pep-éra során a Barcelona két BL-t, két Klubvilágbajnokságot, két Európai Szuperkupát, három spanyol bajnokságot, két Királykupát és három Spanyol Szuperkupát nyert.


– Ilyen sikerek egyszer az életben jönnek össze. Elérzékenyülök, amikor azokat a fotókat nézem, amit abban az időben készültek. Nagyon boldogak voltunk. Ha húsz év múlva visszaolvassuk ezeket a történeteket nagyon jól fogjuk érezni magunkat – mondta.

Credit line: Profimedia, News Licensing

Természetesen az interjú során szóba került Lionel Messi is, aki sokak szerint minden idők legjobb labdarúgója. Guardiola szerint az argentin zseni egy „vadállat, aki utál veszíteni”.

– Ha a csapat segít neki a nagy téttel bíró meccseken, Messi jelenti a különbséget. Ő és Cristiano Ronaldo tíz éve minden szezonban 50 gólt lőnek. Ez hihetetlen – vélekedett.

Guardiola most a Manchester city kispadján ül és elmondása szerint még ő sem tudja, hogy meddig juthat az angol klub az európai kupaporondon ebben a szezonban.

– Eddigi legnagyobb sikerünket a Bajnokok Ligájában 2016-ban értük el, akkor az elődöntőig jutottunk. Nem tudom, hogy készen állunk-e a továbblépésre és az a helyzet, hogy nincs meg a történelmi tapasztalata a klubnak, hogy szintet tudjon lépni – vélekedett, hozzátéve, hogy nagyon élvezi az angol futballkultúrát.

A jövőjét illetően annyit mondott, hogy nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy egy napon Olaszországba szerződik majd, hiszen arra sem számított, hogy egyszer a Bayern München edzője lesz.

Ami a BL-t illeti. A City nem igazán úgy kezdte meg a szereplést, ahogy az elvárható lett volna. Az angol bajnokság címvédője az első csoportmérkőzésen 2-1-re kikapott hazai pályán a Lyontól, majd a második fordulóban egy szerény 2-1-es sikert ért el a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheim otthonában. A Premier League-ben viszont tarol a City, jelenleg húsz ponttal vezeti a tabellát, igaz a Chelsea és a Liverpool is húsz pontos.

Kapcsolódó Cikkek