EUR: 345,27 Ft
CHF: 320,36 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Gyerekeket molesztált a szerzetes, most börtönbe megy

További 16 éves börtönbüntetést szabtak ki szerdán Thaiföldön egy egykori – csalás és pénzmosás miatt már rács mögött lévő – buddhista szerzetesre, mert egy 13 éves kislány elrablásának és megerőszakolásának vádjában is bűnösnek találtak.

Wirapol Sukhpolt, buddhista nevén Luang Pu Nenkhamot 2013-ban vádolták meg azzal, hogy megerőszakolt egy kiskorút, és emiatt, illetve nagy botrányokat keltő extravagáns életmódja miatt kizárták őt a szerzetesrendből. Az Egyesült Államokba menekült, ahonnan a hatóságok tavaly kiadták Thaiföldnek.


Augusztusban csalás, pénzmosás és számítógépes bűnözés vádjával 114 év börtönre ítélték, de ebből csak húsz évet kell letöltenie, mert az ország törvényei szerint ez a maximum kiszabható büntetés olyan bűntett esetén, amelyet a vádlott többször is elkövetett. 2009 és 2013 között – saját bevallása szerint mágikus erejének köszönhetően – rengeteg adományt sikerült kicsikarnia vallási projektekre, egyebek között kolostorok alapítására. Csakhogy e pénzek nagy részét saját céljaira költötte, számos luxusautót is vásárolt. 2013-ban nyilvánosságra került egy Youtube-videó, amelyen az ex-szerzetes egy magánrepülőgépen pénzkötegekkel pózol.

A gyermekmolesztálási vádat Sukphol tagadta, de a bíróság bűnösnek találta mind az emberrablás, mind a szexuális erőszak vádpontjában, ami alapján nyolc-nyolc év börtönbüntetést szabott ki rá.

Thaiföldön a 2014-es államcsíny után a katonai vezetés határozott lépéseket kezdett tenni a buddhista szerzetesrendek megtisztítása érdekében: alapos vizsgálat alá vették a templomok pénzügyeit, és korrupciós botrányok miatt több szerzetest is őrizetbe vettek.

Kapcsolódó Cikkek