EUR: 345,32 Ft
CHF: 320,81 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb Veszprém

Gyermekkorunk papírra vetett képkockái

Október 10-én nyitotta meg kapuit a finn grafikusművész Kari Piippo és fiatal alkotótársai különleges plakátkiállítása a Csikász Galériában. Veszprém az idei évben csatlakozott először a Budapesten és néhány vidéki városban már 15 éve megrendezett Design Héthez.

A Design Hét keretében a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Művészetek Háza Veszprém és Kari Piippo összefogásával egy egyedülálló kiállítást kapott a város, amely az esztétikum mellett időutazásszerű élményt nyújtva vezeti vissza a látogatókat a gyermekkori emlékek világába.


A plakátnak nem kell unalmasnak lennie Hegyeshalmi László szerint (Fotó: Bertalan Melinda)

Október a plakátművészet műfajának hónapja a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél, akik  Kari Piippo támogatásával rendeztek workshopot Szigligeten, ahol a grafikusművész mentorként adta át gazdag életpályája során összegyűjtött tudását, tapasztalatát az ifjú alkotóknak.  A szigligeti alkotóműhely bőséges termést hozott, amelyet Kari Piippo munkáival kiegészülve egy különleges „mester-diák” kiállítás formájában láthatunk a Csikász Galériában.

Először rendezik meg a Design Hetet Veszprémben (Fotó: Bertalan Melinda)

– „A plakát nagy méretű, nyomdailag sokszorosított kültéri hirdetmény, amely grafikai és tipográfiai elemek felhasználásával készül.” Ha a plakát tényleg ilyen unalmas lenne, mint ahogy a hivatalos definíció leírja, akkor nem nagyon érdekelne bennünket és nem lennénk itt a mai napon – fogalmazott nyitóbeszédében Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója.


A Csikász Galéria szövevényes szobáit feltérképezve megakad a szemünk a színes, feltűnő poszterkreációkon, hiszen egy jó plakát megragadja tekintetünket, mélyebbre merülve viszont a vibráló színeken és mintákon túl meglátjuk az értelmet, a tartalmat, üzenetet, ami gondolkodásra késztet.

A tárlaton Kari Piippo és tanítványai munkáit láthatjuk (Fotó: Bertalan Melinda)

A kiállítás egy betekintés a művészek gyermekkori emlékeinek legmélyebb bugyraiba, miközben minden alkotás a látogatókban is nosztalgikus képkockákat idéz: a régi zongoraórák, a játéktároló dobozok, a plüssmacik, a fájó szurik és az éjszakára résnyire nyitott ajtók is megjelennek motívumként.

Kari Piippo szerint a jó plakátot észrevesszük és megnézzük, de a legjobbakat meg is jegyezzük, ami igaz is lehet, hiszen erről a kiállításról csak emlékek és gondolatok sokaságával távozhatunk.

A kiállítás megtekinthető november 10-ig, hétfőtől szombatig 10 és 17 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.