EUR: 321,92 Ft
CHF: 283,04 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Miskolc

Gyilkosság két részben

Az Édes Anna színpadi adaptációját nemrég mutatták be a Miskolci Nemzeti Színházban. Az átiratot a rendező, Rusznyák Gábor készítette Kosztolányi Dezső regényéből. Az Édes Anna az író-költő világszemléletének tükre, művészi és emberi értékrendjének foglalata, emberszeretetének és szolidaritásának egyik legszebb példája.

Rusznyák Gábor az átirat elkészítésénél a történet szerkezete mellett igyekezett megtartani mindazt, amit a regény mint műfaj tud, és ezt ötvözni azzal, ami a színház sajátja. Nagyon sokrétű történet az Édes Anna. A kiszolgáltatottság helyzete, a szerelem különböző társadalmi osztályokból származó emberek között, a testiséggel való első találkozás – mind örök érvényű helyzetek, kérdések. De mindemellett ez egy krimi is. Látjuk, mi vezeti el Annát odáig, hogy megöli a gazdáit.


Kosztlányi regénye elevenedik meg a miskolci színpadon- fotó: Éder Vera

– Egy kaotikus állapotban lévő, széthullott országot látunk, a vörösterror után először a románok szállják meg, majd a nyugati hatalmak, kormányok jönnek-mennek egymás után, Horthy kezd el rendet teremteni, majd elérkezünk a trianoni békekötéshez – ezt a korszakot öleli fel az Édes Anna története. Azt igyekszünk érzékeltetni, hogy a rendteremtésnek ez a folyamata hogyan hat az emberekre, és hogyan hat magára Annára. Én úgy érzem, az, ami vele történik, paralel ezzel az egész történelmi korral – emeli ki Rusznyák Gábor az előadással kapcsolatban.

Édes Anna a Miskolci Színház műsorán – fotó: Éder Vera

A narrátort, Kosztolányi Dezsőt Feczesin Kristóf jeleníti meg a színpadon. – Sokat olvastam a szerzőről, hogy megtudjam, milyen ember volt valójában Kosztolányi. Kortársai szerint hedonista, mohó, élvhajhász volt, emellett jó humorú, szarkasztikus, aki nagyon jól látja maga körül az embereket, és érzékletesen tudja leírni őket. Ezeket a tulajdonságokat igyekeztem belecsempészni a karakterembe – mondja.


Édes Anna szerepében Mészöly Anna – fotó: Éder Vera

Az előadás címszerepét Mészöly Anna játssza, aki elmondta, nagyon erős jelenlétet kíván tőle a színpadon Anna megformálása. – Ő egy precíz, kötelességtudó, érzékeny, naiv lány, aki tele van megfelelési kényszerrel. Emellett nagyon csendes, nem beszél sokat. Ezért nehéz ez a szerep, mert meg kell találnom azokat a pillanatokat, gesztusokat, rezdüléseket, amelyek kifejezőek, amelyekből a közönség megismeri ezt a lányt, látja, hogy mi történik vele, benne – mondta a színművésznő.

Röviden a darabról

Anna tizenkilenc éves, félénk lány. Faluról került fel Budapestre, most Vizyéknél szolgál cselédként. Rend és tisztaság van körülötte, keveset eszik, nem tart szeretőket, alig beszél. Vizyné büszkén mutogatja a szomszédoknak Annát, aki az egyetlen öröme, hiszen gyermekét elvesztette, férje pedig rendszeresen csalja. Anna kilenc hónap tökéletes szolgálat után olyat tesz, amire senki nem számít.

Az Édes Anna Kosztolányi Dezső világszemléletének tükre, művészi és emberi értékrendjének foglalata, emberszeretetének és szolidaritásának egyik legszebb példája.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.