EUR: 319,38 Ft
CHF: 282,05 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Ha a szocialistákon múlik, már egészségügyi dolgozó sem lenne

Ha a szocialistákon múlik, már egészségügyi dolgozó se lenne, mert kormányzásuk alatt hatezer orvost és ápolót tettek az utcára és üldöztek el a pályáról és az országból. Aki maradt, azt is megalázóan alacsony fizetésért dolgoztatták és elvettek tőlük egyhavi bért. A Fidesz-KDNP kormányzása óta átfogó béremelés indult az egészségügyben, az ágazati szakdolgozók bére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal emelkedik.

Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ végzettségű ápoló átlagkeresete 2010-ben 172 ezer forint volt, most 343 ezer forint. Ugyanennyi munkaviszonnyal középfokú szakmai végzettség esetén 148 ezer forintról 261 ezer forintra, felsőfokú végzettségnél 223 ezer forintról 421 ezer forintra emelkedett az átlagkeresete.


A mentők bére ennél is nagyobb mértékben, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bére pedig 207 ezer forinttal nőtt. Az a célunk, hogy a kiszámítható béremelés ezután is folytatódjon az egészségügyben, és a dolgozók anyagi megbecsülése mellett a munkafeltételeik is javuljanak a kórház- és rendelőfejlesztéseknek köszönhetően.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.

 • Sorosnak kedvező döntést szavazott meg az EP

  Sorosnak kedvező döntést szavazott meg az EP

  A Fidesz szerint ismét bebizonyosodott, hogy a brüsszeli migrációs politika mögött Soros György áll. Az Európai Parlament (EP) ugyanis megszavazta, hogy  az európai emberek pénzéből több száz millió euróval több pénzt adjanak a Soros-szervezeteknek, támogatva ezzel a migrációt.