2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Egyéb Székesfehérvár

Haditorna: játszani engedték fiainkat

Székesfehérvár katonaváros. Több laktanya található a megyeszékhelyen, de a városban működik az MH Összhaderőnemi Parancsnokság is. A napokban a honvédségé volt a főszerep, de nem a katonák mutatták be, mit tudnak, hanem a diákok – katonák irányítása mellett. A Bregyó közben található Atlétikai Centrumban, illetve a mellette lévő kiserdőben rendezték meg az Országos Haditorna Verseny Fejér megyei döntőjét.

Nyugi, semmi baj, csak elviszünk a fordulóig, meg vissza… Időre menteni, ez a lényeg Fotó: SeSo

Sok feladat várt az ifjakra, de láthatóan lelkesen tették a dolgukat, adtak ki magukból apait, anyait. E megmérettetés immár hagyomány, az ötödik haditornára kerül sor ebben az évben. A megyei fináléra 12 csapatot vártak, ám betegség miatt voltak visszalépők. A megyei döntőkben minden területen azonos feladatokat hajtottak végre a résztvevők. Voltak ügyességi versenyek és fizikai erőt feltétező feladatok. Összemérték tudásukat fegyveres váltófutásban, az akadálypályát is teljesíteniük kellett, versenyeztek kézigránát-célbadobásban, illetve tájékozódási futás, távolságbecslés, elsősegélynyújtás, katonai totó volt még a változatos feladatok között.


Német Andor őrnagyot arról faggattuk, hogy meglátása, tapasztalata szerint mennyire hiányzik a mai fiataloknak a rendszerváltás után feledésbe merült sorkatonai szolgálat.
– Láthatóan igénylik az olyan megmozdulásokat, mint amilyen a mostani, szükségük van a mozgásra, szívesen neveztek a versenyre, és élvezik azt. Úgy látom, a katonai szolgálat mindenképpen hasznukra válna… Nem titkolt célunk – azon túl, hogy a honvédség és a civil társadalom kapcsolatát erősítjük –, hogy ezeken a versenyeken keresztül felhívjuk a fiatalok figyelmet a honvédségre mint munkavállalásai formára. Ma is beszéltem srácokkal, akik érdeklődtek a pálya iránt – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ünnep könyvekkel

  Ünnep könyvekkel

  Könyvkereső játék előzte meg Belváros közösségi könyvtárának megnyitását – ebben örömmel vettek részt a kerületben élők.

 • Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  A női NB II-es röplabdabajnokság legutóbbi fordulójában, a Közép csoportban ötszettes küzdelmes mérkőzésen győzött a Delta RSE Érd a Közgáz vendégeként.

 • Megidézték az eszkimó kultúrát

  Megidézték az eszkimó kultúrát

  Fából tárgyat kalákából! Igen! Sőt, a Cserepesházban zajló Családi Barkács Körben még az eszkimó kultúrát is próbálták megidézni akkor, amikor fából készítettek játékokat.