EUR: 363,05 Ft
CHF: 343,85 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Belföld

Három mobilt találtak a rab testüregében

Nagy tételben gondolkodott az a rab, amelyik a hétvégén bukott meg mobiltelefonokkal az egyik hazai büntetés-végrehajtási intézetben. Átvizsgálása során ugyanis rögtön 3 miniatűr készülék került elő meg nem nevezett testüregéből.

Ezeket a készülékeket rejtette a rab a testüregébe

Mint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tájékoztatásából kiderült, az elítélt egy rokonát fogadta beszélőn a hétvégén az egyik hazai börtönben. Egy óvatlan pillanatban, az őrök figyelmét kijátszva a látogató három mobilt adott át a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint tőle szemmagasságig plexivel elválasztott fogvatartottnak.


Az elítélt a beszélő utáni ellenőrzéskor bukott le a készülékekkel. Mint a BVOP Kommunikációs Osztálya tudatta, látogatófogadás alkalmával a fogvatartottak előtte és utána is ellenőrzésen esnek át. Ebben az esetben  a második ellenőrzés során találták meg az őrök a mobilokat a rab testüregében. A telefonok nem nagyobbak, mint egy hüvelykujj és fémet alig tartalmaznak, így meglehetősen nehéz kiszűrni őket.

Így vizsgálják át fémkeresővel az elítéltek ruházatát a bv intézetekben. Képünk illusztráció Fotó: Mészáros Diána

A bv. dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne jusson be tiltott dolog a börtönökbe. A folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően valóban sokkal hatékonyabban tudja a büntetés-végrehajtási szervezet kiszűrni ezeket a tárgyakat.


Ha tiltott tárgyat találnak a bv. intézetben, minden esetben alaposan megvizsgálják az eset körülményeit. A fogvatartottat fegyelmi, indokolt esetben büntetőeljárás formájában vonják felelősségre, de a rá vonatkozó biztonsági szabályok szigorítására, valamint a kapcsolattartás részleges korlátozására is sor kerülhet.

Minden esetben megvizsgálják a hozzátartozók felelősségét is, amennyiben bebizonyosodik a szándékos magatartás, úgy a bv. intézetek parancsnokai  megteszik a szükséges jogi és szakmai lépéseket is a fogva tartás biztonsága érdekében.

Kapcsolódó Cikkek