2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb Sopron

Hároméves az Alzheimer Café

Fennállása harmadik évét ünnepli a soproni Alzheimer Café. A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy merjenek beszélni az érintettek és hozzátartózik az időskori kóros feledékenységről, és a szakemberek a megelőzés lehetőségeiről. Dr. Sütő Teréz ötletgazdával, az Idősek Európai Háza Alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Dr. Sütő Teréz több előadást is tartott a határon túl
Fotó: AC

– Milyen céllal alakult meg az Alzheimer Café épp három esztendeje?
– Sopronban 2002-ben és 2012-ben is megvizsgáltuk a nemzetközileg elfogadott tesztekkel a 65 év feletti lakosság demenciaérintettségét. Az összehasonlító vizsgálatok azt igazolták, hogy a 85 év felettiek aránya 47 százalékkal, az időskori kóros feledékenységben szenvedők aránya, közel duplájára nőtt városunkban tíz év alatt. A betegek hozzátartozói pedig többnyire tájékozatlanok és magányosak. Az volt a célunk, hogy merjenek beszélni az érintettek hozzátartozói erről a kórról, ne tekintsék tabunak, mert ez betegség, ami „felemészti az agyat és összetöri a család szívét” –  a strassburgi demenciakutató Berthel professzor meghatározása szerint.


Ds. Sütő Teréz szerint fontos az aktivitás idős korban
Fotó: AC

– Mit emelne ki az eddigi működésükből?
– Az Alzheimer Café hároméves töretlen sikere annak köszönhető, hogy az előadók és a témák nemcsak az érintettek számára nyújtanak új ismereteket, hanem a megelőzéshez is adnak tanácsokat. Ami védi az érrendszert, az az érrendszeri demencia megelőzéséhez is hozzájárul.
– Milyen szempontok alapján szervezik az előadásokat?
– Az előadók és az előadási témák sokrétűek. Részben a megelőzéshez, részben a betegek orvoslásához, ellátásához, gondozásához nyújtottak információkat.

Az Alzheimer Café előadásaira rendre nagy érdeklődés mutatkozik
Fotó: AC

– A közelmúltban Erdélyben jártak. Miről tud beszámolni?
– Szatmárnémetiben, Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen és Erdőszentgyörgyön előadásokkal népszerűsítettük az Alzheimer Cafét és a Gyalogló Idősklubot nagy sikerrel. Elvittük a zene gyógyító hangjait is a Kéknefelejcs Soproni Nyugdíjas Dalkör közreműködésével. Mindenütt népes hallgatóság és érdeklődés fogadott bennünket és az a szándék, hogy lesz folytatás, Csíkszeredáról már kaptam értesítést, hogy a jövőben minden hónap második csütörtökjén tartják az Alzheimer Cafét.


Az Alzheimer Café tagjai minden hónap harmadik keddjén jönnek össze.

A Gyalogló Idősklub is népszerű a helyiek körében
Fotó: AC

Érdekes előadások várják az Alzheimer Café tagjait minden alkalommal
Fotó: AC

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.