EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Hasogdzsi-ügy: Az ENSZ-főtitkárt “mélyen felkavarta” az újságíró halálának híre

António Guterres ENSZ-főtitkárt “mélyen felkavarta” a hír, hogy Rijád szombati beismerése szerint meghalt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán – áll az ENSZ által a szaúdi beismerést követően nem sokkal kiadott közleményben.

Az ENSZ-főtitkár “hangsúlyozza a gyors, átfogó és átlátható vizsgálat fontosságát és a felelősök teljes mértékű elszámoltatását az újságíró halálának körülményeivel kapcsolatosan” – derül ki a szövegből.


Rijád szombati bejelentését megelőzően több jogvédő szervezet is az ENSZ égisze alatt folytatandó vizsgálatot javasolt Dzsamál Hasogdzsi eltűnése és – akkor még nem megerősített – halála körülményeinek tisztázására.

Guterres szóvivője, Stéphane Dujarric újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: az ENSZ-főtitkár akkor karolhatja fel a nemzetközi vizsgálat ügyét, ha abban minden érdekelt fél egyetért.


Rijád szombaton ismerte be, hogy valóban meghalt Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán Hasogdzsi, akinek még október 2-án veszett nyoma azt követően, hogy bement oda. A hírt az SPA szaúdi állami hírügynökség jelentette, hozzátéve, hogy az újságíró dulakodás következtében vesztette életét.

A híradás szerint az arab-félszigeti ország főügyészsége a nyomozás eddigi eredményei alapján jutott arra a következtetésre, hogy az október 2-án eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, mégpedig amiatt, mert összetűzésbe keveredett az ott tartózkodó személyek egy csoportjával. A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit megfojtották.

A The Washington Post című amerikai napilap – amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt – globális véleményrovatának vezetője, Karen Attiah – aki Hasogdzsi szerkesztője volt – “tömény baromságnak” minősítette a Hasogdzsi halálának körülményeivel kapcsolatos szaúdi magyarázatot. “Amit a legjobban utálok a (szaúdi) közleményben, az a passzív szerkezet használata, hogy azt sugalmazza: ez egy baleset volt. Dzsamál nem egyszerűen egy dulakodásban halt meg. Hasogdzsit megölték. Szaúdi emberek. Egy konzulátuson. Elvették tőle az életét.” – írta Twitter-bejegyzésében.

Az SPA szerint a főügyészség jelezte, hogy folytatódik a nyomozás, tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosan.

A szaúdi főügyész arról is tájékoztatta az állami médiát, hogy Szaúd al-Kahtani királyi tanácsadót és Ahmed Aszirit, a titkosszolgálat helyettes vezetőjét azonnal eltávolították tisztségéből, miután a nyomozás eredményei szerint bebizonyosodott, hogy Dzsamál Hasogdzsi az isztambuli konzulátuson halt meg.

Az ellenzéki újságíró halálának körülményeit vizsgáló bizottságot Mohamed bin Szalmán trónörökös vezeti majd – erről rendelkezett a szaúdi uralkodó, aki javaslatot tett a titkosszolgálat átszervezésére is. Ez utóbbi is feladata lesz a bizottságnak, amelyben a belügy- és a külügyminiszter, valamint a hírszerzés és a belbiztonsági hivatal főnökei is helyet foglalnak. A testület egy hónapot kapott arra, hogy jelentést készítsen az elvégzett munkáról.

Szaúd-Arábia “mélységes sajnálatát” fejezte ki Dzsamál Hasogdzsi megölése miatt – jelentette szombaton a szaúdi állami hírügynökség.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.

Kapcsolódó Cikkek