2020. április 09., csütörtök
Erhard

Belföld

“Hatalmas büszkeség és öröm, hogy papíron is e haza polgára lettem”

Mától magyar állampolgár Ninh Đúc Hoáng Long: a magyarul tökéletes kiejtéssel éneklő fiatal tenor ma letette az állampolgári esküt, Áder János köztársasági elnök már szeptemberben aláírta honosítási kérelmét.

Ninh Đúc Hoáng Long (Ninh Long) operaénekes a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató negyedik szériájában a Nagyok korcsoportjában tűnt fel Kukorica Jancsi dalával, ezzel lett országosan ismert. A műsor egyik legnépszerűbb szereplője lett. A Virtuózok műsorának követői a közösségi oldalakon adásról-adásra megosztották produkcióit. Noha a fináléban végül Beke Márk harsonás vitte el a fődíjat, Long rengeteg lehetőséget kapott a műsornak köszönhetően.


A 27 éves énekes fontos kulturális kapocs Vietnám és Magyarország között. Szülőföldjén is tízezrek követték adásról-adásra a magyar tehetségkutatóban elért sikereit. Kedvenc magyar áriáját, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb dalával, a Hazám, hazám kezdetű áriával nyerte el a magyar zsűri elismerését, de a dalt minden vietnámi fellépésén is elénekli. Long Ázsiában minél több helyre szeretné elvinni a magyar kultúrát, Magyarországon pedig a vietnámi zenét és konyhaművészetet tenné szélesebb körben ismertté. Long tehetséges szakács, magyar barátait örömmel ismerteti meg különleges vietnámi ételekkel.

Long 5 éve jött Magyarországra tanulni, tanárainak köszönhetően tökéletesen megtanult magyarul énekelni és sorra nyeri a versenyeket is.


“Tiszta lappal jöttem Magyarországra. Két tanárom, Kiss B. Atilla és Cseh Dalma kezdtek el velem foglalkozni. Ők írtak erre a tiszta lapra mindent! Sok drága tudást kapok tőlük, nemcsak a zenével, hanem az élettel kapcsolatban is. Szívből tanítanak engem, nélkülük nem sikerült volna” – mondja Long. Kiss B. Attila tanítványáról úgy nyilatkozott: “Isten áldásának tekintem, hogy én őt taníthatom.”

Simándy Józsefnek, a Bánk bán áriájának leghíresebb előadójának családja a Simándy József Énekversenyen fedezte fel Longot. Figyelemmel kísérik karrierjét azóta, hogy először hallották a Hazám, hazám című áriát a vietnámi énekes előadásában. A legendás tenor lánya, Simándi Katalin úgy fogalmazott: Longnak “kincs van a torkában”.

Peller Mariann, a Virtuózok megálmodója meghatottan hallgatta végig Long állampolgársági eskütételét. Mint mondta: “A Virtuózok több mint egy komolyzenei vetélkedő tévében. Egy nagy család a miénk. Büszkén állok itt, mert Long állampolgári eskütétele azt is jelenti, hogy országunknak, kontinensünknek és a Virtuózok családjának itt van ez a fiatal tehetség, és művészetével még sok örömet szerez majd nekünk.”

Ninh Đúc Hoáng Long eskütétele után azt mondta: “Magyarországot már 5 éve tekintem második hazámnak. Hatalmas büszkeség és öröm ez, hogy immár papíron is e haza polgára lettem.”

Ninh Đúc Hoáng Long (szül.: Ninh Binh, Vietnám, 1991) tenor

Művészcsaládba született: apja író, drámaíró. Long színjátszóként indult, azonban soha nem gondolt komolyan az éneklésre. Egy tanára felfedezte tehetségét, és énektanulásra biztatta. 2007-ben kezdte el tanulmányait a Vietnámi Nemzeti Zeneakadémián, Hanoiban. 2011-ben klasszikus énekművészetből diplomázott. Aztán Magyarországra került állami ösztöndíjjal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol az egyetlen külföldi diák volt az opera tanszakon. Számos színpadon énekelt már Magyarországon és Vietnámban. Szabadidejében a magyarországi vietnámi televízió szerkesztő-riportere.

Díjai:

2018. Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató, korcsoportgyőztes

2016-ban és 2018-ban is első díjat nyert korcsoportjában a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen.

2015. A közép-vietnami Diákszövetség Csillag díja

2013. Magyar Állami Ösztöndíj a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelkedő hallgatói számára

Fontos fellépései:

2018 szeptemberében a Virtuózok Szuperkoncerten lépett fel a Papp László Budapest Arénában, majd a Grammy-díjas koreai szopránnal, Sumi Jo-val koncertezett a Hanoi Operaházban. Októberben és novemberben Lehár: A víg özvegy című darabjában Rosillon szerepét énekli a budapesti Operettszínházban. December 29-én a Virtuózok korcsoportgyőzteseként elnyert, az Armel Operafesztivál által szervezett jutalomkoncertjén lép fel a Berlini Filharmónia koncerttermében. Jövő februárban pedig a Pentaton Művészügynökség szervezésében a Dubai Operaházban énekli majd A víg özvegyet – németül.

Kapcsolódó Cikkek

 • Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg

  Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg

  Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg az oktatási akciócsoport javaslata szerint – mondta a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön, és közölte, a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kormány.

 • Kovács Zoltán: csak az intézkedések betartásával lehet megfékezni a járványt

  Kovács Zoltán: csak az intézkedések betartásával lehet megfékezni a járványt

  Csak a kormány által hozott intézkedések, javaslatok betartásával lehet megfékezni a koronavírus-járványt, ez a “siker záloga” – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország!

 • Száznál is több fertőzött a Pesti úti idősotthonban

  Száznál is több fertőzött a Pesti úti idősotthonban

  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.