EUR: 363,56 Ft
CHF: 343,98 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Egyéb Székesfehérvár

Hazatértek a békefenntartók

Az ország egyik legrégebbi katonavárosa, Székesfehérvár főterén rendezték az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar és szerb katonáinak visszafogadó ünnepségét. Mihócza Zoltán vezérőrnagy ünnepi beszédében a misszió fontosságát abban határozta meg, hogy a Magyar Honvédség itt tanult bele a modern kori békefenntartásba.

A díszlépés egyben búcsút jelentett a missziónak Fotó: ÖKK, Simon Erika

– Fegyelmezett, kitartó és következetes munkájuknak köszönhetően vitathatatlan a békefenntartók tekintélye – fogalmazott a tábornok.


Az ünnepség elismerések átadásával kezdődött: 69-en kaptak békefenntartásért szolgálati jelet, amelyeket dr. Cser-Palkovics András polgármester, Alekszandar Bjelic dandártábornok és Mihócza Zoltán vezérőrnagy adott át. Elismerést kapott kiemelkedő helytállásáért Zsolnai Tamás alezredes, dr. Ujházy László alezredes, dr. Elliot Attila Antal hadnagy, Hauk Szilvia Mónika zászlós és Szabó László őrvezető. Kozula Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka a misszió jelképéből készült emléktárgyat adott át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek – köszönetképpen azért, hogy itt szolgálhatnak, egy olyan városban, ahol mindig jó katonának lenni, hiszen Székesfehérvár katonavárosként mindig kiemelt figyelmet fordít az itt szolgálókra. Ezután Görög Istvánnak, a KEMPP ügyvezetőjének a kontingens lobogóját adományozta azért, hogy a pákozdi emlékparkban éljen tovább a magyar katonák öröksége, ahol a közeljövőben kiállítás nyílik a kontingens relikviáiból. A lobogó a legjobb helyre került Pákozdon, a Nemzeti Emlékhely méltó módon hirdeti a misszió fontosságát.

Az ünnepség végén először hangzott fel a város történetében az ENSZ himnusza, majd a kontingens díszmenettel búcsúzott a Városház tértől.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.