2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Egyéb XXII.kerület

Hogyan lett Budafok-Tétény Budapest bornegyede és családbarát hely?

Budafok-Tétény 2018 – Tények, történetek, képek címmel jelent meg a kerület történetét napjainkig ismertető kiadvány az önkormányzat megbízásából.

A kötetről Karsay Ferenc polgármester elmondta, az külön tárgyalja a kerületrészek, Budafok (Promontor), Nagytétény (Tétény), Budatétény és a Baross Gábor-telep történetét. Célja, hogy bemutassa, az eredetileg több különálló településből hogyan lett mára a főváros egyik legizgalmasabb és legsokszínűbb kerülete.


– Budapest bornegyede, családbarát hely, kisváros a nagyvárosban, ahol mindenki számít. Büszkék vagyunk arra, amit elvégeztünk, múltunk tovább él a jelenben.

A közel kétezer éves múltra visszatekintő történet megismerését rengeteg adat, egyedülállóan gazdag képanyag és történet segíti. A könyvet olyan szerzők jegyzik, akik régóta Budafok-Tétényben élnek: Bayer Árpád történész, Dindi István tanár, helytörténész, Garbóci László helytörténész, volt önkormányzati képviselő, Janzsó János tanár, publicista, szintén volt önkormányzati képviselő – ő a szerkesztő is – és Tóth Avanti Péter tervezőgrafikus-művész. A kötetben a korábbi kiadványokhoz képest saját kutatásaik eredményeit is közzéteszik, köztük sok eddig ismeretlen adattal. Teljesen új a kerület rendszerváltozás utáni történetének feldolgozása.


A szerzők az itt élőket is bevonták a munkába, a helyiek rengeteg fotóval járultak hozzá a kiadvány gazdag képanyagához. Tóth Avanti Pétertől megtudtuk, még mindig sorra érkeznek a jobbnál jobb régi és új fotók, amelyekből kerületünk képes történetét is össze lehetne rakni.

A Budafok-Tétény 2018 — Tények, történetek, képek című könyv a kerületben élő lokálpatriótákon túl az újonnan ideköltözőknek és a turistáknak is hasznos olvasmány lehet, hiszen különleges történelmi adatgazdagságán túl gyakorlati tudnivalókat is tartalmaz. Sorra veszi a köz-, az egészségügyi, az oktatási és a kulturális intézményeket és a helyi nevezetességeket, így a hétköznapokban is nagy hasznát vehetjük. A kiadvány egyik legizgalmasabb része a Séták, kirándulások című fejezet, amelyben a szerzők tematikus sétaútvonalakat ajánlanak, így felfedezhetjük a rejtett budafoki pincevilágot, Budapest legnagyobb szőlőskertjét, valamint a kerületi kilátóhelyeket is sorra járhatjuk a mellékelt térkép segítségével.

A könyvet október 16-án 18 órakor a szerzők mutatják be a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületében (Tóth József utca 45.), a kiadvány 2500 forintért megvásárolható  az önkormányzat pénztárában és a Klauzál Ház információs pultjánál.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ünnep könyvekkel

  Ünnep könyvekkel

  Könyvkereső játék előzte meg Belváros közösségi könyvtárának megnyitását – ebben örömmel vettek részt a kerületben élők.

 • Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  Nemcsak ütni tudnak, hanem ásni is

  A női NB II-es röplabdabajnokság legutóbbi fordulójában, a Közép csoportban ötszettes küzdelmes mérkőzésen győzött a Delta RSE Érd a Közgáz vendégeként.

 • Megidézték az eszkimó kultúrát

  Megidézték az eszkimó kultúrát

  Fából tárgyat kalákából! Igen! Sőt, a Cserepesházban zajló Családi Barkács Körben még az eszkimó kultúrát is próbálták megidézni akkor, amikor fából készítettek játékokat.