EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb XXII.kerület

Hogyan lett Budafok-Tétény Budapest bornegyede és családbarát hely?

Budafok-Tétény 2018 – Tények, történetek, képek címmel jelent meg a kerület történetét napjainkig ismertető kiadvány az önkormányzat megbízásából.

A kötetről Karsay Ferenc polgármester elmondta, az külön tárgyalja a kerületrészek, Budafok (Promontor), Nagytétény (Tétény), Budatétény és a Baross Gábor-telep történetét. Célja, hogy bemutassa, az eredetileg több különálló településből hogyan lett mára a főváros egyik legizgalmasabb és legsokszínűbb kerülete.


– Budapest bornegyede, családbarát hely, kisváros a nagyvárosban, ahol mindenki számít. Büszkék vagyunk arra, amit elvégeztünk, múltunk tovább él a jelenben.

A közel kétezer éves múltra visszatekintő történet megismerését rengeteg adat, egyedülállóan gazdag képanyag és történet segíti. A könyvet olyan szerzők jegyzik, akik régóta Budafok-Tétényben élnek: Bayer Árpád történész, Dindi István tanár, helytörténész, Garbóci László helytörténész, volt önkormányzati képviselő, Janzsó János tanár, publicista, szintén volt önkormányzati képviselő – ő a szerkesztő is – és Tóth Avanti Péter tervezőgrafikus-művész. A kötetben a korábbi kiadványokhoz képest saját kutatásaik eredményeit is közzéteszik, köztük sok eddig ismeretlen adattal. Teljesen új a kerület rendszerváltozás utáni történetének feldolgozása.


A szerzők az itt élőket is bevonták a munkába, a helyiek rengeteg fotóval járultak hozzá a kiadvány gazdag képanyagához. Tóth Avanti Pétertől megtudtuk, még mindig sorra érkeznek a jobbnál jobb régi és új fotók, amelyekből kerületünk képes történetét is össze lehetne rakni.

A Budafok-Tétény 2018 — Tények, történetek, képek című könyv a kerületben élő lokálpatriótákon túl az újonnan ideköltözőknek és a turistáknak is hasznos olvasmány lehet, hiszen különleges történelmi adatgazdagságán túl gyakorlati tudnivalókat is tartalmaz. Sorra veszi a köz-, az egészségügyi, az oktatási és a kulturális intézményeket és a helyi nevezetességeket, így a hétköznapokban is nagy hasznát vehetjük. A kiadvány egyik legizgalmasabb része a Séták, kirándulások című fejezet, amelyben a szerzők tematikus sétaútvonalakat ajánlanak, így felfedezhetjük a rejtett budafoki pincevilágot, Budapest legnagyobb szőlőskertjét, valamint a kerületi kilátóhelyeket is sorra járhatjuk a mellékelt térkép segítségével.

A könyvet október 16-án 18 órakor a szerzők mutatják be a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületében (Tóth József utca 45.), a kiadvány 2500 forintért megvásárolható  az önkormányzat pénztárában és a Klauzál Ház információs pultjánál.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.