2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Húsz évnyi károsodást szenvedett a Szent Márk-bazilika az árvíz miatt

Húsz évnyi kárt okozott a Szent Márk-székesegyháznak a Velencét hétfő óta sújtó árvíz.

“Egyetlen nap alatt húsz évet öregedett a bazilika, és ez egy optimista becslés” – mondta Carlo Alberto Tesserin, a székesegyház gondnoka.


A bazilika egyes részeiben 16 órán át állt a víz mintegy 90 centiméteres magasságban, károkat okozva a márványban, az oszlopokban és a bronz ajtókban.

Ez a második alkalom 2000 óta, hogy az épület ilyen súlyos áradást él meg és az ötödik alkalom csaknem ezer éves történelme során – közölte az ANSA olasz hírügynökség.

Tesserin kiemelte: legfőbb ideje, hogy Velencét ellássák egy jobb árvízvédelmi rendszerrel, főként, mivel a Szent Márk-bazilika csak legfeljebb 110 centiméteres vízszintig védett. Hétfőn a vízszint 156 centiméterre emelkedett a Canal Grande déli kapujánál végzett mérések szerint.

Luigi Brugnaro polgármester hétfőn hangoztatta, a történtek rá irányítják a figyelmet a MOSE nevű árvízellenes gát befejezésének szükségességére. Az eddig 5,5 millió euróba került MOSE elkészültét a növekvő költségek és az építkezés elhúzódása hátráltatja.

Szeptemberben Danilo Toninelli infrastrukturális miniszter az olasz parlamentben közölte, hogy a Mose 94 százalékban elkészült, de 2017 óta áll a hatalmas közpénzeket felemésztő építkezés.

Kapcsolódó Cikkek