2018. november 14., szerda
Aliz

Külföld

Így sül el visszafelé a német „zöldforradalom”

A Figyelő utánajárt, miként történhetett meg az, hogy Németország „zöldforradalma” több kárt okozott, mint amennyi hasznot hozott.

Az Energiewende szófordulat még az 1970-es években született meg Németországban: az atomerőművek ellenzői találták ki, amikor megpróbálták felrajzolni a nukleáris energia alternatíváit. A kormányzat azonban csak a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset után karolta fel az elképzeléseiket. A cél az volt, hogy a globális felmelegedés elleni harcban Németország afféle mintaállammá váljon. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának a visszaszorítása mellett az atomfüggőségüket is fel akarták számolni.


A terveik azonban visszafelé sültek el. Sokat elmond maga a tény, hogy 2025-ig úgy fognak ötszázmilliárd eurót költeni az Energiewende-re, vagyis az energiamegújulásra, hogy közben ebből a hegynyi pénzből nemcsak hogy nem tudják elérni a klímacéljaikat, de 2016-ban például kismértékben még nőtt is a szén-dioxid-kibocsátás az országban.

A szakértők Németország mellett újabban Kaliforniát szintén kritizálják. Az Environmental Progress kutatása alapján az amerikai tagállam is sokkal jobban járt volna, ha a nap- és szélerőművek helyett a nukleáris energia mellett teszik le a garast.

A teljes cikket a Figyelő 2018. október 4-én megjelent számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az EP felső árat szabott az unión belüli hívásoknak

    Az EP felső árat szabott az unión belüli hívásoknak

    Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta az unión belüli hívások árának korlátozását célzó új távközlési szabályokat, amely rendelkezik a szupergyors 5G hálózatok kiépítéséről és a vészhelyzeti figyelmeztetőrendszer létrehozásáról is – közölte az uniós parlament szerdán.

  • A székelyföldiek szerint az egyedüli járható út az autonómia

    A székelyföldiek szerint az egyedüli járható út az autonómia

    Székelyföld számára az egyedüli járható út az autonómia, ez a felismerés hozta létre száz évvel ezelőtt a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) – mutattak rá szerdán kiadott közös közleményükben a székelyföldi megyék, valamint Románia két magyar többségű megyeszékhelyének választott vezetői.