EUR: 344,20 Ft
CHF: 320,32 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Életmód

Ilyen a tökéletes bajai halészlé

Nemrég alkalmi szakácsnak állt Baján, a Hotel Elizabeth szállodában Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó édesapja, Hosszú István. Az egykori kosaras elárulta a tökéletes bajai halászlé titkát.

– Az én drága édesapám halászként dolgozott, ezért legalább hetente kétszer-háromszor ettünk halat valamilyen formában – kezdte Hosszú István.
– A halászleve nagyon finom volt, ő is az ősöktől tanulta. Nem véletlen, hogy a Hosszú családban mindenkinek ez a kedvenc étele. Ha Katinka bármikor hazajön, a halászlé biztosan az étlapon van, sőt ha mi megyünk hozzá Budapestre, mindig viszek halat, és az udvaron főzünk egy igazi bajai halászlevet. Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika és só – tette hozzá.


Hosszú István receptje

Hozzávalók:


 • 1 kg hal (lehet ponty vagy akár csuka)
 • 1,2 liter víz
 • 5 fej vöröshagyma
 • 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)

1. Három-négy órával a főzés előtt megpucolom és besózom a halat, így a hús elég puha lesz, de nem fő szét.
2. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán beledarabolok úgy öt fej vöröshagymát.
3. Ha elkezd forrni, belemegy a hal és a pirospaprika is. Bő fél órát főzöm, és ha jól összeállt a lé, beállítom a sósságot.
4. Mi külön esszük a levet és a halat, a gyufatésztát pedig a hallétől külön főzzük.

Bajai halászlé fotó: Koprivanacz Kristóf

Hosszú István édesapja halász volt, így pontosan tudja mitől lesz tökéletes a bajai halászlé fotó: LB

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért fontos matekot tanulni!

  Ezért fontos matekot tanulni!

  Van egy különös nép Dél-Amerika esőerdőiben, az ő világukban nem létezik a matematika. De mielőtt minden iskolás gyerek ebbe a matekmentes paradicsomba vágyna, nézzük meg, hogy miért léteznek olyan civilizációk, ahol nincsen matematika, és miért alakult ki mégis a legtöbb kultúrában.

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.