2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Életmód

Ilyen a tökéletes bajai halészlé

Nemrég alkalmi szakácsnak állt Baján, a Hotel Elizabeth szállodában Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó édesapja, Hosszú István. Az egykori kosaras elárulta a tökéletes bajai halászlé titkát.

– Az én drága édesapám halászként dolgozott, ezért legalább hetente kétszer-háromszor ettünk halat valamilyen formában – kezdte Hosszú István.
– A halászleve nagyon finom volt, ő is az ősöktől tanulta. Nem véletlen, hogy a Hosszú családban mindenkinek ez a kedvenc étele. Ha Katinka bármikor hazajön, a halászlé biztosan az étlapon van, sőt ha mi megyünk hozzá Budapestre, mindig viszek halat, és az udvaron főzünk egy igazi bajai halászlevet. Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika és só – tette hozzá.


Hosszú István receptje

Hozzávalók:


 • 1 kg hal (lehet ponty vagy akár csuka)
 • 1,2 liter víz
 • 5 fej vöröshagyma
 • 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)

1. Három-négy órával a főzés előtt megpucolom és besózom a halat, így a hús elég puha lesz, de nem fő szét.
2. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán beledarabolok úgy öt fej vöröshagymát.
3. Ha elkezd forrni, belemegy a hal és a pirospaprika is. Bő fél órát főzöm, és ha jól összeállt a lé, beállítom a sósságot.
4. Mi külön esszük a levet és a halat, a gyufatésztát pedig a hallétől külön főzzük.

Bajai halászlé fotó: Koprivanacz Kristóf

Hosszú István édesapja halász volt, így pontosan tudja mitől lesz tökéletes a bajai halászlé fotó: LB

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.