2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Életmód

Ilyen a tökéletes bajai halészlé

Nemrég alkalmi szakácsnak állt Baján, a Hotel Elizabeth szállodában Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó édesapja, Hosszú István. Az egykori kosaras elárulta a tökéletes bajai halászlé titkát.

– Az én drága édesapám halászként dolgozott, ezért legalább hetente kétszer-háromszor ettünk halat valamilyen formában – kezdte Hosszú István.
– A halászleve nagyon finom volt, ő is az ősöktől tanulta. Nem véletlen, hogy a Hosszú családban mindenkinek ez a kedvenc étele. Ha Katinka bármikor hazajön, a halászlé biztosan az étlapon van, sőt ha mi megyünk hozzá Budapestre, mindig viszek halat, és az udvaron főzünk egy igazi bajai halászlevet. Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika és só – tette hozzá.


Hosszú István receptje

Hozzávalók:


 • 1 kg hal (lehet ponty vagy akár csuka)
 • 1,2 liter víz
 • 5 fej vöröshagyma
 • 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)

1. Három-négy órával a főzés előtt megpucolom és besózom a halat, így a hús elég puha lesz, de nem fő szét.
2. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán beledarabolok úgy öt fej vöröshagymát.
3. Ha elkezd forrni, belemegy a hal és a pirospaprika is. Bő fél órát főzöm, és ha jól összeállt a lé, beállítom a sósságot.
4. Mi külön esszük a levet és a halat, a gyufatésztát pedig a hallétől külön főzzük.

Bajai halászlé fotó: Koprivanacz Kristóf

Hosszú István édesapja halász volt, így pontosan tudja mitől lesz tökéletes a bajai halászlé fotó: LB

Kapcsolódó Cikkek

 • Tudta? Ezért hoz tojást a nyuszi

  Tudta? Ezért hoz tojást a nyuszi

  A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az “ünnepek ünnepe”. Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 21-én és 22-én ünneplik a nyugati keresztény egyházak.

 • Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

  Ezek a dolgok elengedhetetlenek húsvét ünnepén

  A húsvéti ünnepkörben olyan ősi dolgoknak van nagyon fontos szerepük, mint a tűz, a víz, a zajcsapás és a zöld ág. A húsvétvasárnaphoz kapcsolódik a zöldághordás szokása, amelynek lényege, hogy a fiatal lányok és legények kimentek a közeli erdőbe, onnan zöld ágakat hoztak, majd ezeket szétszórták a falu utcáin, ezzel jelképezve, hogy behozták a tavaszt.

 • Eredményes a vastagbélrákszűrés

  Eredményes a vastagbélrákszűrés

  Már több mint 61 ezer mintát küldtek a laborokba a háziorvosoknál elindult vastagbélrákszűrési programban, a vizsgálatok húsz esetben igazoltak rosszindulatú daganatot – írta a Világgazdaság csütörtökön.