2019. november 22., péntek
Cecília

Életmód

Ilyen a tökéletes bajai halészlé

Nemrég alkalmi szakácsnak állt Baján, a Hotel Elizabeth szállodában Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó édesapja, Hosszú István. Az egykori kosaras elárulta a tökéletes bajai halászlé titkát.

– Az én drága édesapám halászként dolgozott, ezért legalább hetente kétszer-háromszor ettünk halat valamilyen formában – kezdte Hosszú István.
– A halászleve nagyon finom volt, ő is az ősöktől tanulta. Nem véletlen, hogy a Hosszú családban mindenkinek ez a kedvenc étele. Ha Katinka bármikor hazajön, a halászlé biztosan az étlapon van, sőt ha mi megyünk hozzá Budapestre, mindig viszek halat, és az udvaron főzünk egy igazi bajai halászlevet. Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika és só – tette hozzá.


Hosszú István receptje

Hozzávalók:


 • 1 kg hal (lehet ponty vagy akár csuka)
 • 1,2 liter víz
 • 5 fej vöröshagyma
 • 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)

1. Három-négy órával a főzés előtt megpucolom és besózom a halat, így a hús elég puha lesz, de nem fő szét.
2. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán beledarabolok úgy öt fej vöröshagymát.
3. Ha elkezd forrni, belemegy a hal és a pirospaprika is. Bő fél órát főzöm, és ha jól összeállt a lé, beállítom a sósságot.
4. Mi külön esszük a levet és a halat, a gyufatésztát pedig a hallétől külön főzzük.

Bajai halászlé fotó: Koprivanacz Kristóf

Hosszú István édesapja halász volt, így pontosan tudja mitől lesz tökéletes a bajai halászlé fotó: LB

Kapcsolódó Cikkek

 • Elfogadásra tanít Nánási Pál új fotósorozata

  Elfogadásra tanít Nánási Pál új fotósorozata

  Hogyan lehet elérni, hogy ne süssék le a szemüket az emberek, ha egy sérült gyerekkel találkoznak, hogy bátran kérdezzék a szülőket, hogy meglássák, nem sajnálatra méltóak azok a családok, amelyekben fogyatékkal élő gyermekek nevelkednek, hiszen ugyanolyan örömeik és bánataik vannak, mint bárkinek?

 • Fogápolás időskorban

  Fogápolás időskorban

  Az életkor előrehaladtával egyre több szájhigiéniás és egyéb orális problémával kell szembenézni.

 • Hungarikum lett a dobostorta

  Hungarikum lett a dobostorta

  A dobostorta nemrégiben, november elején bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be, a Hungarikum Bizottság ülését követően, Budapesten.