EUR: 322,26 Ft
CHF: 282,66 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Életmód

Ilyen a tökéletes bajai halészlé

Nemrég alkalmi szakácsnak állt Baján, a Hotel Elizabeth szállodában Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó édesapja, Hosszú István. Az egykori kosaras elárulta a tökéletes bajai halászlé titkát.

– Az én drága édesapám halászként dolgozott, ezért legalább hetente kétszer-háromszor ettünk halat valamilyen formában – kezdte Hosszú István.
– A halászleve nagyon finom volt, ő is az ősöktől tanulta. Nem véletlen, hogy a Hosszú családban mindenkinek ez a kedvenc étele. Ha Katinka bármikor hazajön, a halászlé biztosan az étlapon van, sőt ha mi megyünk hozzá Budapestre, mindig viszek halat, és az udvaron főzünk egy igazi bajai halászlevet. Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika és só – tette hozzá.


Hosszú István receptje

Hozzávalók:


 • 1 kg hal (lehet ponty vagy akár csuka)
 • 1,2 liter víz
 • 5 fej vöröshagyma
 • 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)

1. Három-négy órával a főzés előtt megpucolom és besózom a halat, így a hús elég puha lesz, de nem fő szét.
2. Először annyiszor 1,2 liter vizet öntök a bográcsba, ahány kiló halat főzök, aztán beledarabolok úgy öt fej vöröshagymát.
3. Ha elkezd forrni, belemegy a hal és a pirospaprika is. Bő fél órát főzöm, és ha jól összeállt a lé, beállítom a sósságot.
4. Mi külön esszük a levet és a halat, a gyufatésztát pedig a hallétől külön főzzük.

Bajai halászlé fotó: Koprivanacz Kristóf

Hosszú István édesapja halász volt, így pontosan tudja mitől lesz tökéletes a bajai halászlé fotó: LB

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség a fogyatékos embereknek

  Segítség a fogyatékos embereknek

  A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

 • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

  Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

  A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.