EUR: 344,72 Ft
CHF: 319,62 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb Nyíregyháza

Indiai páncélos rinocérosz született

Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz a Nyíregyházi Állatparkban. A rendkívül veszélyeztetett állatfajnak hetvenhárom egyede él európai állatkertekben, a nyíregyházi borjú a negyedik utód a kontinensen az idén – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója a sajtóbemutatón.

Jelenleg három felnőtt állat él a parkban: a legfiatalabb ivarérett nőstény, a hétéves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a tizennégy éves hím, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a tízéves, Jasmin névre hallgató anyaállat 2010-ben a belgiumi Planckendaelből került a sóstógyógyfürdői látványosságba.


Gajdos László hangsúlyozta: az indiai orrszarvú születése zoológiai szenzációnak számít, mivel ezek az állatok természetes úton, zárt tartási körülmények között rendkívül nehezen szaporodnak. Magyarországon eddig csak a faj afrikai példánya ellett borjút, amely mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg. A park mintegy nyolc éve próbálja szaporítani indiai rinocéroszait, de eddig nem jártak sikerrel. Rendkívül nehéz dologról van szó, mivel a nőstény csak pár napig fogamzóképes, és csak ebben az időszakban engedi magához a hímet tette hozzá az igazgató.

A borjú várhatóan két évig az anyjával marad
MTI Fotó: Balázs Attila

A párzásra legoptimálisabb időpont meghatározásához a gondozók tapasztalatai és megfigyelései mellett szükség volt a park állatorvosi csapatára, amely folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A speciálisan kialakított baba-mama boxban a vemhesség során kamerarendszert szereltek fel, amelynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.


A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását születése óta figyelemmel kísérik a park szakemberei. A borjú hatvan kilogrammos súllyal született, a naponta elfogyasztott húsz-harminc liter anyatej hatására naponta egy-két kilogrammot gyarapszik. Három-hat hónaposan már elkezd szilárd takarmányt fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is táplálkozik. A borjú várhatóan két évig az anyjával marad, ezután az Európai Fajmegmentési Program más állatkertbe helyezi át.

A kis indiai orrszarvút már megnézhetik a látogatók a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisának nagytermében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.