2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Egyéb II.kerület

Ismét élvezhető a budai panoráma a Makovecz Imre-kilátóról

Elkészült a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz Imre-kilátó, és újra látogatható az építmény, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei, a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai és a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói segítségével újítottak fel. A munkálatokkal összefüggésben a kilátót is csatlakoztatták a Makovecz-túraútvonalhoz, amely mentén táblákon ismertetik a néhai Kossuth-díjas építész munkásságának egyes fejezeteit.

A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. közötti megállapodás alapján az alapítvány önkéntesei és a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő építészhallgatói három hónapon keresztül jelentős részt vállaltak az 1983-ban épített Makovecz Imre-kilátó felújításában. A munkálatok során a kettős csavarvonal formájú, fagerendákból álló, hat méter magas építményen visszabontották a korlátokat, majd a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezet megerősítése után stabilabb korlátokat helyeztek a lépcsősorra és a kilátó tetejére, végül az egész építményt lefestették. Az erdőgazdaság a kilátó közvetlen környezetét is megújította: a kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is új formát kapott, valamint új padokkal és asztalokkal látták el a népszerű túracélpontnak számító pihenőhelyet.


Megerősítették a korlátokat is

– Pályája elején édesapánknak hosszú vesszőfutása volt az állami tervezővállalatoknál, ezután talált menedéket a Pilisi Parkerdőnél, Madas László igazgatónál, ami új fejezetet nyitott az életében. Az erdőgazdaságnál az építési lehetőségeket illetően bizonyos korlátokat figyelembe kellett venni, építészetében így jelent meg ilyen markánsan a fa. Ez a kilátó is szinte teljes egészében fából készült, ami jól szimbolizálja a munkásságát. A mostani felújítás pedig azt mutatja, hogy a Pilisi Parkerdő a mai napig komolyan veszi és gondozza Makovecz Imre életművét, amiben örömteli módon egymásra találtunk, és a mostani felújítás során is szellemi és kétkezi munkával össze tudtuk adni azt, ami a miénk – mondta Makovecz Pál, az építész fia, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnöke a felújított kilátóról.

A kilátó kapcsolódik a Makovecz utakhoz is (Fotó: Pilisi Parkerdő)

Az őszi szezonra megújult Makovecz Imre-kilátó Budapest II. kerületében található, a 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről nyújt körpanorámát az észak-budai térségre. Az építményre felkapaszkodva többek között látni lehet a Dunát a belváros egy szeletével, a budai Várat, valamint a Citadellát. A János-hegy és a Tündérhegy óriási tömbjei – a Zugliget katlanával – innen nézve érvényesülnek leginkább, míg északi irányban a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást.


Makovecz Pál
( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek