2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Békéscsaba

Izgalmas időszakot zárt a nemzeti park

A Körös–Maros Nemzeti Parkban a korábbi évekhez hasonlóan az idei nyár is mozgalmasan telt. Érkeztek új állatok, és lezajlottak a hagyományos nagy rendezvények.

Tavasszal az ad feladatot a szakembereknek, hogy biztosítsák a vándormadarak vonulását. A nemzeti park nagyon mozaikos terület, szántóföldek közé ékelődtek be azok a szikes puszták, azok a védett részek, amelyek az ég vándorainak jelentenek táplálkozó- és pihenőhelyet – tudtuk meg Boldog Gusztávtól, a park természetvédelmi őrkerület-vezetőjétől. A fészkelés, költés is ekkoriban kezdődik azoknak a madaraknak, amelyek folyamatos lakói az itteni pusztáknak.


A nemzeti park nyáron nagyrészt gazdálkodási tevékenységet folytat. Sokan hihetik, hogy ezek a szakemberek csak a védett területeket járják, és azok értékeire vigyáznak, pedig ennél jóval több feladatuk van. Ősi magyar háziállatfajtákkal kezeltetik (legeltetik) a területeket. A szürke marhák nagyszerűen karban tudják tartani ezeket a legelőket. A téli takarmányuk, a legelők, a szántók biztosítása, az állatok gondozása mind sok feladatot ad a szakembereknek. Ezek mellett zajlik a természet, az állatvilág megfigyelése. Vizsgálják a fészkek, az élőhelyek állapotát, az új egyedek, fiókák számát. Ezt nevezik biomonitoring tevékenységnek.

Fotó: Balogh Gábor
A pásztormadarak idén hihetetlen létszámban jelentek meg

A nyár eleji zivatarosabb időszak nagyon jót tett a költésnek. Bár naprakész adatokkal Boldog Gusztáv nem tudott szolgálni, hiszen a kollégái végzik elsősorban a pontos vizsgálatokat, annyi elmondható, hogy a gólyák esetében például jó nyarat zártak. Nem úgy a rovarevő énekes madaraknál, náluk már évek óta drasztikus fogyást figyelnek meg. Ennek több oka lehet, például a vegyszerek folyamatos használata, ami a táplálékukat veszi el. A rovarok fogyása egy másik állatfajra, a denevérre is negatív hatással van, ők is egyre fogynak a környezetünkben.


Különleges, eddig nálunk nem látott madárfaj nem jelent meg ebben az évben. Amire viszont felkapták a fejüket a szakemberek, az a nyár elején érkezett pásztormadár- vagy más néven rózsaseregély-csapat volt. Ők inváziós madarak, van, hogy tíz évig egyet sem látunk, majd rengeteg érkezik egyszerre. A frissen érő cseresznyét keresik, csak akkor állnak tovább, ha leérett ez a gyümölcs. Ugyan nagy kárt nem tettek a termésben, inkább érdekes volt idén látni őket. Az uráli bagoly megjelenése keltette még fel a figyelmet. Ő a hegyes, sziklás területeken költ általában, viszont úgy tűnik, felénk is egyre inkább terjeszkednek.

A szürke marhákat Márton-nap környékén viszik át a téli szálláshelyükre
MTI Fotó: Rosta Tibor

Az őszi időszak bőven hoz változást a feladatok tekintetében. A szürke marhákat Márton-nap környékén viszik át a téli szálláshelyükre. A téli legeltetés ezeken a területeken nem preferált, mert a téli felázott talajon a taposással sok kárt okozhatnak az állatok. A mezőgazdasági munkálatoknak is lassan vége. Ekkor a szakemberek átnézik a területeket, hogy ne maradjon kint semmilyen hulladék, a természetbe nem illő dolog. Ekkoriban kezdődik el a téli tüzelők illegális begyűjtése, amit a nemzeti park munkatársai igyekeznek megakadályozni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.