2019. november 21., csütörtök
Olivér

Belföld

Jerzy Popieluszko vértanúsága megerősítette a szabadságért küzdők hitét

Jerzy Popieluszko, a kommunizmus idején vértanúságot szenvedő lengyel pap halála megerősítette a szabadságért, a megfélemlített emberekért, a bebörtönzött áldozatokért és családjaikért küzdők hitét – mondta Tarlós István főpolgármester az 1984-ben meggyilkolt pap életét bemutató kiállítás megnyitóján kedden, a budapesti Kiscelli Múzeumban.

A főpolgármester méltatása szerint a lengyel szolidaritási mozgalom jelképévé váló Jerzy Popieluszko azt hirdette, hogy “a jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett”.


Megszólalásai mindig a szeretetről és az emberi méltóságról szóltak, ezért volt az elnyomó kommunista hatalomnak gyakorlatilag lehetetlen szembeszállni vele – mondta Tarlós István, rámutatva arra, hogy a diktatúra emberei, akik a Visztula Wloclaweki víztározójánál “könyörtelen irgalmatlansággal meggyilkolták” a papot, “akaratukkal ellentétben halhatatlanná tették őt”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Melltartójába rejtette a kábítószert

  Melltartójába rejtette a kábítószert

  Azt hitte, leleményességével átejtheti a győri rendőröket egy nő, akiről igazoltatáskor derült ki, hogy a melltartójába dugta el a nála lévő kábítószert.

 • A nap képe: Csodálatos szánhúzó

  A nap képe: Csodálatos szánhúzó

  Fényárban úszik Szerencs, ahol felkapcsolták az ország vélhetően legnagyobb, világító szarvasfigurákból összeállított karácsonyi fogatát.

 • Falmászás vagy libaséta?

  Falmászás vagy libaséta?

  A közösségépítésnek rengeteg formája van, amelyek az évek során mind egyetlen célt szolgálnak: valami olyan kapaszkodót találni, amelyben egy adott közösség – munkahelyi, települési – valamilyen közös értéket teremt és ez által egymásra talál.