EUR: 333,46 Ft
CHF: 303,80 Ft
2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Nagykanizsa

Jól haladnak az őszi munkák

Kukoricából és napraforgóból is több termett az idén Zala megyében, mint az elmúlt évben. A kukorica hektáronkénti átlaghozama 8,7 tonna lett, napraforgóból pedig átlagosan 2,9 tonna termést takarítottak be hektáronként, közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Összehasonlításként: a kukorica hektáronkénti átlagtermése 2017-ben 7,05 tonna, a napraforgóé pedig 2,5 tonna volt. A valamivel több mint 26 ezer hektáron termelt kukorica 14,5 százalékát takarították be október elejéig, a 7840 hektáros napraforgóföldön már befejeződött az aratás. A szakember szerint a zalai termés minősége megfelel az előírásoknak.


Idén Zalában kukoricából több termett, mint tavaly (Fotó: Kanizsa Médiaház)

Süle Katalin azt mondta, az őszi munkákat fennakadás nélkül tudják végezni a termelők, a vetést és a betakarítást az időjárás sem akadályozza. A vetési tervek szerint az ősszel 51 ezer 555 hektáron kerül földbe a mag. A repce vetése 16 ezer 67 hektáron befejeződött, az őszi árpát 2220 hektáron, a rozst 150 hektáron (a tervezett vetésterület több mint 60 százalékán) helyezték a földbe. A vetési szándék szerint 29 ezer 840 hektáron őszi búzát termelnek majd, eddig 1180 hektáron végeztek a vetéssel. A mintegy 1730 hektárnyi tritikálé egynegyedét vetették el.

A gazdák nagy része már az őszi gyomirtással is végzett, s a meleg idő miatt a vetések nagy részén a kártevők ellen is védekezni kellett – tájékoztatta a távirati irodát a kamarai vezető.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.