EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Nagykanizsa

Jól haladnak az őszi munkák

Kukoricából és napraforgóból is több termett az idén Zala megyében, mint az elmúlt évben. A kukorica hektáronkénti átlaghozama 8,7 tonna lett, napraforgóból pedig átlagosan 2,9 tonna termést takarítottak be hektáronként, közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Összehasonlításként: a kukorica hektáronkénti átlagtermése 2017-ben 7,05 tonna, a napraforgóé pedig 2,5 tonna volt. A valamivel több mint 26 ezer hektáron termelt kukorica 14,5 százalékát takarították be október elejéig, a 7840 hektáros napraforgóföldön már befejeződött az aratás. A szakember szerint a zalai termés minősége megfelel az előírásoknak.


Idén Zalában kukoricából több termett, mint tavaly (Fotó: Kanizsa Médiaház)

Süle Katalin azt mondta, az őszi munkákat fennakadás nélkül tudják végezni a termelők, a vetést és a betakarítást az időjárás sem akadályozza. A vetési tervek szerint az ősszel 51 ezer 555 hektáron kerül földbe a mag. A repce vetése 16 ezer 67 hektáron befejeződött, az őszi árpát 2220 hektáron, a rozst 150 hektáron (a tervezett vetésterület több mint 60 százalékán) helyezték a földbe. A vetési szándék szerint 29 ezer 840 hektáron őszi búzát termelnek majd, eddig 1180 hektáron végeztek a vetéssel. A mintegy 1730 hektárnyi tritikálé egynegyedét vetették el.

A gazdák nagy része már az őszi gyomirtással is végzett, s a meleg idő miatt a vetések nagy részén a kártevők ellen is védekezni kellett – tájékoztatta a távirati irodát a kamarai vezető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.