2020. március 31., kedd
Árpád

Sport

Jövőre otthon lesznek a magyarok négy világbajnokságon

Jövőre igazi sportfőváros lesz Budapest, itt rendezik az asztalitenisz, a vívó és az öttusa világbajnokságot, Szegeden pedig a kajak-kenu legjobbjai találkoznak. Az elmúlt évtizedekben az utóbbi három sportágban több ízben is rendezők lehettünk, ám legutóbb 1950-ben volt Budapesten asztalitenisz vb.

Bezzeg vívásban és öttusában meglehetősen otthonosan mozgunk a rendezői pályán is. Máig felejthetetlen emlék Balczó András 1969-es hűvösvölgyi győztes futása, miután menetrendszerűen tíz évente lehettünk házigazdák, azaz 2008-ban megtört a sorminta, de jövőre, 2019 szeptember elején visszatérünk a hagyományokhoz. Ráadásul, az  az SzPress Hírszolgálat jelentése szerint újra a Margitsziget – az atlétikai centrum és környéke – ad otthont az olimpiára is kvalifikáló versenynek.  Talán nem véletlenül, mert 1999-ben minden idők legjobban megszervezett és magyar szempontból legsikeresebb öttusa világbajnokságaként vonult be a köztudatba.


  • A hazai vb-rendezésről – minő véletlen – mindig eszembe jut az 1989-es budapesti győzelmem is – árulta  el a Lokálnak Fábián László, olimpiai és világbajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. – A jövő évi vb nagy kihívást jelent a szervezőknek, mert a sportág vezetői egy központba akarják terelni az öt sportágat. Vagyis a szigeti atlétikai centrumban egyszerű a futással egybekötött lövészetet, de még a lovaglást is megoldani, de például a mobil úszómedence miatt szűkösebb lesz majd a nézőtér, és a szabadtéri vívást az időjárás befolyásolhatja, azaz kell egy kipróbált, jól működő B terv is.

Az egykori olimpiai bajnok szerint a szurkolók mindig vevők a hazai sikerekre, így alighanem garantált lesz a nagy érdeklődés. Annál is inkább, mert a mieink abszolút esélyesnek számítanak.

Budapest, Margitsziget 1999. öttusa vb Balogh Gábor
MTI Fotó: Soós Lajos

– Szegeden a kajak-kenu vb-re már előre beígérhetek negyvenezer nézőt a döntőkre – folytatta Fábián. – A vívás a mieink sikeressége miatt, és a  finálék várható különleges helyszíne, a Hősök tere számíthat nagy érdeklődésre, asztaliteniszben ugyan régi dicsőségünk kissé megkopott, de egy ilyen nagy verseny alighanem ezreket csábít majd. Itthonról és külföldről egyaránt.


Kapcsolódó Cikkek