2020. április 04., szombat
Izidor

Belföld

Juncker alkalmatlanságát legutóbbi kijelentései is bizonyítják

A Krónika című erdélyi magyar napilap összeállításában idézett magyar politikusok szerint Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére való alkalmatlanságát bizonyítják a luxemburgi politikus december elsejével kapcsolatos keddi kijelentései.

Az EB-elnök kedden az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román elnök jelenlétében tartott beszédében úgy vélekedett, hogy december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem az egész Európa ünnepe. “Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos” – idézte a Krónika Jean-Claude Juncker szavait.


A Krónika megkeresésére a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya az Orbán-kormány szóvivőjének szerdai nyilatkozatát küldte el állásfoglalásként. Kovács Zoltán budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: kétféle véleményük is van. Az “epés” úgy szól, hogy Jean-Claude Juncker “az állapotának megfelelően nyilatkozott”, a visszafogottabb pedig úgy, a történelmi ismeretek hiánya csak ráerősít az EB-elnök alkalmatlanságára.

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke ironikusan jegyezte meg, hogy Juncker megint bizonyította “politikai éleslátását és mélységes empátiáját” az európai nemzetek és őshonos nemzeti kisebbségek érzékenysége iránt. “Mi, magyar politikusok nem kell bánjuk, hogy az első pillanattól kezdve közhírré tettük alkalmatlanságát, és minden eszközzel harcoltunk vállalhatatlan álláspontjaival szemben! Az is szíve joga, hogy Romániával együtt ünnepelje az ország centenáriumát, feltéve, ha nem próbálja meg kötelezővé tenni. (.) Jövő májusban végre lejár Juncker úr bizottsági elnöki mandátuma. Mi, magyarok arra fogunk pezsgőt bontani!” – fogalmazott a Krónikának Németh Zsolt.


Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az EB-elnök felületességére utal a centenárium európai megünneplésének emlegetése. “Az Európa újrarendeződéséhez vezető száz évvel ezelőtti történések nem vidám pillanatai Európának” – fogalmazott a képviselő, aki szerint Junckernek meg kellett volna spórolnia ezt a kijelentést, “amíg Románia nem nő fel legalább a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakhoz a nemzeti kisebbségeket illetően”. Hozzátette: a centenárium Romániában ünnep, Európában viszont nem.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek