2020. április 08., szerda
Dénes

Külföld

Juncker belerúgott a magyarokba

Európai ünnepnek tartja Románia és Erdély egyesülését Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki ezzel alaposan belerúgott a magyarságba. Hollik István KDNP-s képviselő szerint az „alkoholista”Juncker megszólalására nem lehet mentség állítólagos isiásza.

„December elsején ünnepli Románia a nagy egyesülés centenáriumát… természetesen ez egy román ünnep, de európai is, mert minden, ami román, az érinti Európát… és ezért azon a napon közösen fogjunk ünnepelni a román történelem és az európai történelem e nagyszerű pillanatát” – mondta Jean-Claude Juncker éppen október 23-án, egy magyar nemzeti ünnepen Strasbourgban, az EP plenáris ülésén, ahol Klaus Iohannis román elnök is felszólalt.


Az „isiászos” ezzel nemcsak a románoknak kedveskedett, de a magyarokba is belerúgott, ugyanis december 1-jén keleti szomszédunknál az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlést ünneplik, ahol kimondták Románia és Erdély egyesülését. A trianoni békeszerződés után aztán valóban elcsatolták Magyarországtól Erdélyt, ami azóta is fájó seb a magyarságnak.

Tántorgásra jó indok az isiász, de a diplomáciai érzék teljes hiányára nem igazán

– Nem mindenre lehet magyarázat az isiász – mondta kedd este az ATV-ben Hollik István KDNP-s képviselő, miután élő adásban szembesítették Juncker fenti kijelentésével. Mint ismert, a brüsszeli politikus gyakran jelenik meg dülöngélve, amit ő az isiászával magyaráz, holott a hírek szerint víz helyett gint iszik a megbeszéléseken, és gondjai vannak az alkohollal. Hollik hozzátette, hogy a kormánynak választ kell adnia erre, hogy „ez az alkoholista brüsszeli vegye már észre, hogy nem lehet bármit csinálni büntetlenül”.


Az említett strasbourgi vitán felszólalt Tőkés László erdélyi magyar EP-képviselő is, aki arra kérte a román elnököt, hogy ne csak a korrupcióval, hanem a nacionálkommunista gyökerű magyarellenességgel szemben is védelmezze a jogállamiságot, nehogy a magyarság az erdélyi szászok sorsára jusson, akiket a Ceausescu-diktatúra űzött el szülőföldjükről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek