EUR: 322,94 Ft
CHF: 283,98 Ft
2018. november 14., szerda
Aliz

Belföld

Juncker lemondását követelik

Reagált a kormány Jean-Claude Juncker kijelentésére, miszerint Erdély Romániához csatolása „európai ünnep”. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az Európai Bizottság elnöke alkalmatlan a posztjára.

Sokakat felháborított Jean-Claude Juncker minapi, a magyarságot sértő kijelentése, amelyben az Európai Bizottság elnöke „európai ünnepnek” nevezte Erdély és Románia egyesülését. Juncker – aki a hivatalos magyarázatok szerint isiásza miatt tántorog olyan sokat, és tesz egyre hajmeresztőbb kijelentéseket – ráadásul október 23-án, nemzeti ünnepünkön rúgott bele a magyarságba.


A magyar kormány sem hagyta megjegyzés nélkül a luxemburgi politikus sértő mondatát.

„Juncker kijelentéséről kétféle véleményünk is van. Az epés úgy szól, hogy Jean-Claude Juncker az állapotának megfelelően nyilatkozott, a visszafogottabb pedig úgy: a történelmi ismeretek hiánya csak ráerősít az EB-elnök alkalmatlanságára” – idézte Kovács Zoltán kormányszóvivőt a Ripost. Kovács a tegnapi kormányinfón megismételte: Juncker alkalmatlan a posztjára.


Ugyanakkor az azonnali.hu rákérdezett az EB-elnök hivatalánál, hogy vajon hogyan értelmezzük ezt a magyarellenes kijelentést. A válasz megdöbbentően rosszul sikerült, ugyanis Mina Andreeva, Juncker sajtófőnök-helyettese csak magyarázkodott, sőt megismételte főnöke balul sikerült mondatait

– Minden, ami Romániát érinti, Európát is érinti, és ez viszont is igaz – mondta. Úgy tűnik, ugyanezen logika már nem érvényes a magyarokra, hiszen Mina Andreeva „olyanról nem tudott”, hogy Juncker üdvözölte volna a kommunista diktatúra és a szovjet elnyomás ellen fellázadó magyar forradalmárokat a szabadságharc 62. évfordulóján.

„Junckernek nem maradt más hátra, mint a bocsánatkérés és az azonnali lemondás. Az Európai Bizottság elnöke Európa szégyene, aki egy percig sem maradhat a posztján” – állapította meg a Figyelő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterházy nekiment Karácsonynak

  Mesterházy nekiment Karácsonynak

  Bár még el sem kezdődött a kampány a jövő tavaszi Európai Parlamenti választásokra, az ellenzék hozza a formáját és kiújulni látszik a vita az önálló vagy közös indulásról.

 • Botkáék átverhették az Európai Uniót

  Botkáék átverhették az Európai Uniót

  Átverhette a Botka László vezette szocialista öönkormányzat az Európai Unió regionális döntéshozó szervét, permentesnek feltűntetve a később eldózarolt Mars téri piacnak helyet adó ingatlant, miközben a terület egyik résztulajdonával kapcsolatban pert folytattak.

 • Megint mellébeszélt a Jobbik

  Megint mellébeszélt a Jobbik

  Cégbírósági adatok szerint, a Jobbik állításával ellentétben mégiscsak dolgozott Sneider Tamás felesége a pártnak, 2016-os házasságkötésük után is.