EUR: 323,02 Ft
CHF: 286,73 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Juncker lemondását követelik

Reagált a kormány Jean-Claude Juncker kijelentésére, miszerint Erdély Romániához csatolása „európai ünnep”. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az Európai Bizottság elnöke alkalmatlan a posztjára.

Sokakat felháborított Jean-Claude Juncker minapi, a magyarságot sértő kijelentése, amelyben az Európai Bizottság elnöke „európai ünnepnek” nevezte Erdély és Románia egyesülését. Juncker – aki a hivatalos magyarázatok szerint isiásza miatt tántorog olyan sokat, és tesz egyre hajmeresztőbb kijelentéseket – ráadásul október 23-án, nemzeti ünnepünkön rúgott bele a magyarságba.


A magyar kormány sem hagyta megjegyzés nélkül a luxemburgi politikus sértő mondatát.

„Juncker kijelentéséről kétféle véleményünk is van. Az epés úgy szól, hogy Jean-Claude Juncker az állapotának megfelelően nyilatkozott, a visszafogottabb pedig úgy: a történelmi ismeretek hiánya csak ráerősít az EB-elnök alkalmatlanságára” – idézte Kovács Zoltán kormányszóvivőt a Ripost. Kovács a tegnapi kormányinfón megismételte: Juncker alkalmatlan a posztjára.


Ugyanakkor az azonnali.hu rákérdezett az EB-elnök hivatalánál, hogy vajon hogyan értelmezzük ezt a magyarellenes kijelentést. A válasz megdöbbentően rosszul sikerült, ugyanis Mina Andreeva, Juncker sajtófőnök-helyettese csak magyarázkodott, sőt megismételte főnöke balul sikerült mondatait

– Minden, ami Romániát érinti, Európát is érinti, és ez viszont is igaz – mondta. Úgy tűnik, ugyanezen logika már nem érvényes a magyarokra, hiszen Mina Andreeva „olyanról nem tudott”, hogy Juncker üdvözölte volna a kommunista diktatúra és a szovjet elnyomás ellen fellázadó magyar forradalmárokat a szabadságharc 62. évfordulóján.

„Junckernek nem maradt más hátra, mint a bocsánatkérés és az azonnali lemondás. Az Európai Bizottság elnöke Európa szégyene, aki egy percig sem maradhat a posztján” – állapította meg a Figyelő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Balliberális párttá vált a Jobbik

  Balliberális párttá vált a Jobbik

  Páros lábbal szállt bele Gyöngyösi Mártonba, volt pártja elnök-helyettesébe és az őt védő Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterbe Volner János, a Jobbikból a Mi Hazánk Mozgalomba igazolt képviselő.

 • 23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  23-24 százalékkal bővült az építőipar 2018-ban

  Vélhetően 23-24 százalékkal bővült az építőipar teljesítménye 2018-ban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az építőipar novemberi teljesítményéről kedden kiadott jelentést.

 • Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Felfüggesztett börtönre ítélték a védett lepkékre vadászó cseheket

  Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.