EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Kampány hívja fel a figyelmet a nem megfelelő tüzelőanyagok veszélyeire

 A Fűts okosan! kampány célja, hogy az emberek lehetőleg kerüljék el a nem megfelelő tüzelőanyagok használatát, mert az az egészségre és a környezetre is ártalmas – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Szigeti Tamás közölte: a legnagyobb probléma az ilyen tüzelőanyagok használatával, hogy nem megfelelő minőségű levegő száll ki a kéményekből. Ismertette: ha például nedves fát éget valaki, akkor nagyon kisméretű aeoroszol részecske, hétköznapi nevén szálló por jut ki a levegőbe. Ha szenet égetnek, akkor a szén kéntartalmából kén-dioxid keletkezik, műanyagok égetésekor pedig több rákkeltő vegyület képződhet – sorolta.


Szigeti Tamás hangsúlyozta: a Fűts okosan! kampány célja, hogy az emberek lehetőleg kerüljék el ezek használatát. A legfontosabb, hogy gondoljanak a környezetükre és ismerjék fel, hogy a nem megfelelő tüzelőanyag égetése az egészségi állapotuknak is árthat. A légszennyezettség évente körülbelül 8 ezer ember halálához vezet – emelte ki.

Elmondta azt is: minél kisebb egy részecske, annál mélyebben jut be a tüdőbe, és annál nagyobb az egészségkárosító hatása. Részletezte: a legveszélyesebbek a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék, mert ezek képesek lejutni a tüdő mélyebb rétegeibe, és csökkentik a tüdő védőfunkcióját. Emiatt gyulladás keletkezik a tüdőben, és légzőszervi vagy szív- és érrendszeri megbetegedések alakulnak ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.