EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

Kásler: mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon

Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon, és ehhez meg kell határozni az ágazat struktúráját, tevékenységét – mondta az emberi erőforrások minisztere a Medicina konferencián pénteken Budapesten.

Kásler Miklós elmondta, emiatt is készültek el az öt nagy betegségcsoportban a népegészségügyi programok a prevenciótól a rehabilitációig, és ha ezeket a programokat egymásra helyezik, kiépül a magyar ellátórendszer struktúrája.


Ha az öt nemzeti program megvan, akkor tudnak a finanszírozáson módosítani – tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós bevezetőjében beszélt a programokról, mint mondta, kiemelten kell foglalkozni a kórházi fertőzésekkel. Véleménye szerint a közelmúltban megalkotott miniszteri rendelettel a kórházi fertőzéseket felére, de legalább is 30-40 százalékkal csökkenteni lehet.


Az alapellátásról a miniszter kifejtette, hogy szorosan összefügg a sürgősségi rendszer struktúrájával, működésével. Ezzel kapcsolatban megemlítette: heteken belül a kormány elé kerül az alapellátásról szóló előterjesztés.

Hozzátette: az alapellátás átszervezésének vezető gondolata, hogy meg kell szüntetni azokat a törvényi szűkítéseket, amelyek ellehetetlenítik, hogy a háziorvos egyéb szakvizsgája alapján azokat a betegeket is elláthassa, akik kezelésére a képesítése feljogosítja.

Kitért arra is: az alapellátást fel kell szerelni gépekkel, műszerekkel és rendszerszintűvé kell válnia a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetésnek. A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan irányíthassák a betegeket. Meglátása szerint így a mostani nem ritkán hatórás sürgősségi várakozás egy-két órásra szűkíthető.

Mint mondta, a legfontosabb paraméter az egészségben eltöltött évek száma, ez az életmód és életkörülmények függvénye, az öt program ezért nagy jelentőséget tulajdonít a megelőzésnek. Fontosnak nevezte továbbá az egészséges életmódra nevelést, amelyet már az óvodában el kell kezdeni.

A konferencia kerekasztallal folytatódott, ahol az öt nemzeti programot kidolgozó országos intézetek vezetői szólaltak fel. Mindegyik szakember az alapellátás megerősítését, a háziorvosok kompetenciáinak növelését, és a gyerekkorban elkezdett egészségnevelést emelte ki.

Fekete Ferenc, a Heim Pál gyermekkórház megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy olyan programot dolgoztak ki, amelyben már a várandósság is komoly hangsúlyt kap. Megemlítette, hogy még mindig magas Magyarországon a koraszülések száma (8-9 százalék), ami sajnos több betegség kialakulását vetíti előre.

A megbízott főigazgató is kiemelte az alapellátás jelentőségét, ugyanakkor megjegyezte, rendkívül jó a gyermek-alapellátás, és hungarikum a csaknem négyezer védőnő.

Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója azt mondta, szükség volt a mentális zavarok megelőzésének és ellátásának programjára, mivel a lakosság 30 százaléka valamilyen mentális zavarral él.

A szakember is az alapellátásban dolgozó orvosok kompetenciájának szélesítését emelte ki, hiszen az enyhébb eseteket a házorvosok is el tudnának látni.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy kidolgozott programjuk 2030-ig szól, a fő cél, hogy a daganatos betegségeknél a halálozás arányát tíz százalékkal csökkentsék.

Megjegyezte, mind Magyarországon, mind a fejlett országokban nő majd a daganatos megbetegedések száma a következő évtizedekben, de az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy a tíz évvel ezelőttihez képest 9-10 százalékkal többen gyógyulnak fel rákos betegségből. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezzel nem lehetünk elégedettek.

Polgár Csaba úgy fogalmazott, a miniszter személyében először látnak garanciát arra, hogy a rákellenes program megvalósul.

Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója azt mondta, több százezer ember él valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel, ez befolyásolja a munkavállalásukat és az életminőségüket.

Kiemelte, ma már a mozgásszervi betegségek nem csak az idős kor velejárói, a fiatalokra is figyelni kell. Azt mondta, a program célja, hogy egészséges, terhelhető, fizikailag aktív generáció nőjön fel, hangsúlyozva, szükség van a korai egészségnevelésre.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója is azt emelte ki, hogy a megelőzés komoly hangsúlyt kapott a programban.

A kardiológia területén olyan ellátórendszert kell működtetni – mondta -, amelyben bizonyos ellátásokat kisebb központokba szerveznének az országban, de például a gyermek-szívsebészeti eseteket érdemes egy nagyobb centrumban ellátni.

Úgy fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy jó néhány háziorvos hiányzik a rendszerből, de sokkal többet tudnának tenni, ha a háziorvosokat bevonhatnák például az érbetegek ellátásába.

Kapcsolódó Cikkek