2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Nagykanizsa

Két kanizsai a kitüntetettek között

Két kanizsai személyiség munkásságát is elismerték a zalai közgyűlés díszülésén. A fejlesztési díjat Musits Róbert, a civil társadalomért és nemzetiségekért végzett munkáért járó elismerést pedig Szűcs Imre plébános kapta.

Musits Róbert, az IMRO Nonprofit Kft. ügyvezetője Zala megye gazdaságának, idegenforgalmának fejlesztéséért, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem elősegítéséért kapta meg a kitüntetést. Mint méltatásában elhangzott, projektigazgatóként segítette a Széchenyi-terv termálturisztikai és szállodafejlesztéseinek megvalósítását Magyarországon és kiemelten Zala megyében. A partnereivel alapított IMRO Nonprofit Kft. célja a környezet megóvása, a környezettudatos gondolkodásra, a fenntartható életmódra történő nevelés. Munkájukkal ösztönzik a megújuló energiaforrások és az energiahatékony megoldások, eszközök használatát. A cég tagja az Európai Klímaszövetségnek, számos zalai település fejlesztéseit támogatta újszerű pályázatok elkészítésével.


Szűcs Imrének, a Felsőtemplom plébánosának közösségépítő munkája elismeréseként ítélték oda a Zalai civil társadalomért és nemzetiségekért díjat, amelyet később vesz át.

A megye díszpolgárának Márfi Gyula veszprémi érseket választották, aki nagyon sok szállal kapcsolódik Zalához, hiszen itt, egészen pontosan egy aprócska faluban, Pördeföldén született, és a megye egy része az érsekséghez tartozik. A közgyűlés most több évtizedes példaértékű, a keresztény és a nemzeti értékek iránt elkötelezett, értékteremtő főpásztori és közéleti tevékenységét ismerte el. Laudációjában elhangzott: már több mint húsz éve vezeti a Szent István által alapított Veszprémi Egyházmegyét, s tavaly ünnepelte aranymiséjét.


Márfi Gyula veszprémi érsek Kövér László házelnöktől és Pál Attila közgyűlési elnöktől vette át a megye díszpolgári címét (Fotó: MTI/Varga György)

Az ünnepi ülésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke kijelentette: nem szabad hagynunk, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák. Azt mondta, egyre több jel utal arra, hogy az előttünk álló időkben „van valami nagyon hiánypótló, amit mi, magyarok és közép-európai sorstársaink adhatunk az európai kultúrának és politikának”. Szerinte ez a különlegesség a példa és az elszántság, hogy miként őrizhető meg az értékalapú erkölcsi többség, és arra alapozva miként biztosítható a demokratikus politikai többség is.

– Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra – szögezte le a házelnök, hozzátéve, Európa jövője azon múlik, hogy az európai társadalmakon belül fennmaradnak-e a keresztény értékrendben és életmódban gyökerező erkölcsi többség közösségei, és ezen közösségek képesek lesznek-e ismét politikai többséget szerezni országaik irányításában s ezáltal Európa visszahódításában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.