EUR: 316,97 Ft
CHF: 279,31 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Nagykanizsa

Két kanizsai a kitüntetettek között

Két kanizsai személyiség munkásságát is elismerték a zalai közgyűlés díszülésén. A fejlesztési díjat Musits Róbert, a civil társadalomért és nemzetiségekért végzett munkáért járó elismerést pedig Szűcs Imre plébános kapta.

Musits Róbert, az IMRO Nonprofit Kft. ügyvezetője Zala megye gazdaságának, idegenforgalmának fejlesztéséért, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem elősegítéséért kapta meg a kitüntetést. Mint méltatásában elhangzott, projektigazgatóként segítette a Széchenyi-terv termálturisztikai és szállodafejlesztéseinek megvalósítását Magyarországon és kiemelten Zala megyében. A partnereivel alapított IMRO Nonprofit Kft. célja a környezet megóvása, a környezettudatos gondolkodásra, a fenntartható életmódra történő nevelés. Munkájukkal ösztönzik a megújuló energiaforrások és az energiahatékony megoldások, eszközök használatát. A cég tagja az Európai Klímaszövetségnek, számos zalai település fejlesztéseit támogatta újszerű pályázatok elkészítésével.


Szűcs Imrének, a Felsőtemplom plébánosának közösségépítő munkája elismeréseként ítélték oda a Zalai civil társadalomért és nemzetiségekért díjat, amelyet később vesz át.

A megye díszpolgárának Márfi Gyula veszprémi érseket választották, aki nagyon sok szállal kapcsolódik Zalához, hiszen itt, egészen pontosan egy aprócska faluban, Pördeföldén született, és a megye egy része az érsekséghez tartozik. A közgyűlés most több évtizedes példaértékű, a keresztény és a nemzeti értékek iránt elkötelezett, értékteremtő főpásztori és közéleti tevékenységét ismerte el. Laudációjában elhangzott: már több mint húsz éve vezeti a Szent István által alapított Veszprémi Egyházmegyét, s tavaly ünnepelte aranymiséjét.


Márfi Gyula veszprémi érsek Kövér László házelnöktől és Pál Attila közgyűlési elnöktől vette át a megye díszpolgári címét (Fotó: MTI/Varga György)

Az ünnepi ülésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke kijelentette: nem szabad hagynunk, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák. Azt mondta, egyre több jel utal arra, hogy az előttünk álló időkben „van valami nagyon hiánypótló, amit mi, magyarok és közép-európai sorstársaink adhatunk az európai kultúrának és politikának”. Szerinte ez a különlegesség a példa és az elszántság, hogy miként őrizhető meg az értékalapú erkölcsi többség, és arra alapozva miként biztosítható a demokratikus politikai többség is.

– Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra – szögezte le a házelnök, hozzátéve, Európa jövője azon múlik, hogy az európai társadalmakon belül fennmaradnak-e a keresztény értékrendben és életmódban gyökerező erkölcsi többség közösségei, és ezen közösségek képesek lesznek-e ismét politikai többséget szerezni országaik irányításában s ezáltal Európa visszahódításában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.