EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Nagykanizsa

Két kanizsai a kitüntetettek között

Két kanizsai személyiség munkásságát is elismerték a zalai közgyűlés díszülésén. A fejlesztési díjat Musits Róbert, a civil társadalomért és nemzetiségekért végzett munkáért járó elismerést pedig Szűcs Imre plébános kapta.

Musits Róbert, az IMRO Nonprofit Kft. ügyvezetője Zala megye gazdaságának, idegenforgalmának fejlesztéséért, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem elősegítéséért kapta meg a kitüntetést. Mint méltatásában elhangzott, projektigazgatóként segítette a Széchenyi-terv termálturisztikai és szállodafejlesztéseinek megvalósítását Magyarországon és kiemelten Zala megyében. A partnereivel alapított IMRO Nonprofit Kft. célja a környezet megóvása, a környezettudatos gondolkodásra, a fenntartható életmódra történő nevelés. Munkájukkal ösztönzik a megújuló energiaforrások és az energiahatékony megoldások, eszközök használatát. A cég tagja az Európai Klímaszövetségnek, számos zalai település fejlesztéseit támogatta újszerű pályázatok elkészítésével.


Szűcs Imrének, a Felsőtemplom plébánosának közösségépítő munkája elismeréseként ítélték oda a Zalai civil társadalomért és nemzetiségekért díjat, amelyet később vesz át.

A megye díszpolgárának Márfi Gyula veszprémi érseket választották, aki nagyon sok szállal kapcsolódik Zalához, hiszen itt, egészen pontosan egy aprócska faluban, Pördeföldén született, és a megye egy része az érsekséghez tartozik. A közgyűlés most több évtizedes példaértékű, a keresztény és a nemzeti értékek iránt elkötelezett, értékteremtő főpásztori és közéleti tevékenységét ismerte el. Laudációjában elhangzott: már több mint húsz éve vezeti a Szent István által alapított Veszprémi Egyházmegyét, s tavaly ünnepelte aranymiséjét.


Márfi Gyula veszprémi érsek Kövér László házelnöktől és Pál Attila közgyűlési elnöktől vette át a megye díszpolgári címét (Fotó: MTI/Varga György)

Az ünnepi ülésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke kijelentette: nem szabad hagynunk, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák. Azt mondta, egyre több jel utal arra, hogy az előttünk álló időkben „van valami nagyon hiánypótló, amit mi, magyarok és közép-európai sorstársaink adhatunk az európai kultúrának és politikának”. Szerinte ez a különlegesség a példa és az elszántság, hogy miként őrizhető meg az értékalapú erkölcsi többség, és arra alapozva miként biztosítható a demokratikus politikai többség is.

– Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra – szögezte le a házelnök, hozzátéve, Európa jövője azon múlik, hogy az európai társadalmakon belül fennmaradnak-e a keresztény értékrendben és életmódban gyökerező erkölcsi többség közösségei, és ezen közösségek képesek lesznek-e ismét politikai többséget szerezni országaik irányításában s ezáltal Európa visszahódításában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.