2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb Nagykanizsa

Két kanizsai a kitüntetettek között

Két kanizsai személyiség munkásságát is elismerték a zalai közgyűlés díszülésén. A fejlesztési díjat Musits Róbert, a civil társadalomért és nemzetiségekért végzett munkáért járó elismerést pedig Szűcs Imre plébános kapta.

Musits Róbert, az IMRO Nonprofit Kft. ügyvezetője Zala megye gazdaságának, idegenforgalmának fejlesztéséért, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem elősegítéséért kapta meg a kitüntetést. Mint méltatásában elhangzott, projektigazgatóként segítette a Széchenyi-terv termálturisztikai és szállodafejlesztéseinek megvalósítását Magyarországon és kiemelten Zala megyében. A partnereivel alapított IMRO Nonprofit Kft. célja a környezet megóvása, a környezettudatos gondolkodásra, a fenntartható életmódra történő nevelés. Munkájukkal ösztönzik a megújuló energiaforrások és az energiahatékony megoldások, eszközök használatát. A cég tagja az Európai Klímaszövetségnek, számos zalai település fejlesztéseit támogatta újszerű pályázatok elkészítésével.


Szűcs Imrének, a Felsőtemplom plébánosának közösségépítő munkája elismeréseként ítélték oda a Zalai civil társadalomért és nemzetiségekért díjat, amelyet később vesz át.

A megye díszpolgárának Márfi Gyula veszprémi érseket választották, aki nagyon sok szállal kapcsolódik Zalához, hiszen itt, egészen pontosan egy aprócska faluban, Pördeföldén született, és a megye egy része az érsekséghez tartozik. A közgyűlés most több évtizedes példaértékű, a keresztény és a nemzeti értékek iránt elkötelezett, értékteremtő főpásztori és közéleti tevékenységét ismerte el. Laudációjában elhangzott: már több mint húsz éve vezeti a Szent István által alapított Veszprémi Egyházmegyét, s tavaly ünnepelte aranymiséjét.


Márfi Gyula veszprémi érsek Kövér László házelnöktől és Pál Attila közgyűlési elnöktől vette át a megye díszpolgári címét (Fotó: MTI/Varga György)

Az ünnepi ülésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke kijelentette: nem szabad hagynunk, hogy a magyar társadalom erkölcsi többségét felmorzsolják és politikai kisebbségbe szorítsák. Azt mondta, egyre több jel utal arra, hogy az előttünk álló időkben „van valami nagyon hiánypótló, amit mi, magyarok és közép-európai sorstársaink adhatunk az európai kultúrának és politikának”. Szerinte ez a különlegesség a példa és az elszántság, hogy miként őrizhető meg az értékalapú erkölcsi többség, és arra alapozva miként biztosítható a demokratikus politikai többség is.

– Nyugat-Európának szüksége van a magyar és a közép-európai példára és elszántságra – szögezte le a házelnök, hozzátéve, Európa jövője azon múlik, hogy az európai társadalmakon belül fennmaradnak-e a keresztény értékrendben és életmódban gyökerező erkölcsi többség közösségei, és ezen közösségek képesek lesznek-e ismét politikai többséget szerezni országaik irányításában s ezáltal Európa visszahódításában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.