2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Kibővíti a kormány a csokot

A kétgyermekes családokra is kiterjesztik a csok 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönét, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg – jelentette be tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

– A kormány állja a szavát, bővíti a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) rendszerét – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: a lakáskasszarendszer átalakítása nyomán felszabaduló forrásokat fordítják a csokrendszer kibővítésére, de ez csak az első lépés a család- és lakástámogatási rendszer kibővítésének irányába. A tárcavezető kifejtette: a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik.


Mint emlékezetes: az Emmi október közepi összegzése szerint a csok bevezetése, vagyis alig több mint három év alatt, 90 ezer család részesült ebben a támogatási formában – összesen 250 milliárd forint értékben. Ráadásul a csoknak köszönhetően 45 ezer gyermek vállalásáról döntöttek azok a fiatalok, akik a kedvezmény nyomán kezdtek családtervezésbe.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a lehető leghamarabb, lehetőség szerint még az idén szeretnék, ha a csok változtatásai hatályba lépnének. A támogatás megemelésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, ez az összeg még nem növeli nagymértékben az ingatlanárakat.


A kancelláriaminiszter azt is közölte, hogy a kormány a hét végén bejelentést tesz a családi nemzeti konzultáció részleteiről, és ennek eredményeit követően – részben attól függően – további család- és lakástámogatási döntések születnek majd. Gulyás azt is elárulta, hogy a kormány foglalkozik a 2019 végéig tartó ötszázalékos lakásáfa meghosszabbításának kérdésével is.

Becslések szerint havi 10-11 ezer forintot spórolhat egy család, ha a csokot választja. Egy húsz évre felvett 10 millió forintos hitel esetén a teljes futamidő alatt ez 2,6-2,7 millió forintot jelent.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.