EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

Kibővíti a kormány a csokot

A kétgyermekes családokra is kiterjesztik a csok 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönét, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg – jelentette be tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

– A kormány állja a szavát, bővíti a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) rendszerét – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: a lakáskasszarendszer átalakítása nyomán felszabaduló forrásokat fordítják a csokrendszer kibővítésére, de ez csak az első lépés a család- és lakástámogatási rendszer kibővítésének irányába. A tárcavezető kifejtette: a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik.


Mint emlékezetes: az Emmi október közepi összegzése szerint a csok bevezetése, vagyis alig több mint három év alatt, 90 ezer család részesült ebben a támogatási formában – összesen 250 milliárd forint értékben. Ráadásul a csoknak köszönhetően 45 ezer gyermek vállalásáról döntöttek azok a fiatalok, akik a kedvezmény nyomán kezdtek családtervezésbe.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a lehető leghamarabb, lehetőség szerint még az idén szeretnék, ha a csok változtatásai hatályba lépnének. A támogatás megemelésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, ez az összeg még nem növeli nagymértékben az ingatlanárakat.


A kancelláriaminiszter azt is közölte, hogy a kormány a hét végén bejelentést tesz a családi nemzeti konzultáció részleteiről, és ennek eredményeit követően – részben attól függően – további család- és lakástámogatási döntések születnek majd. Gulyás azt is elárulta, hogy a kormány foglalkozik a 2019 végéig tartó ötszázalékos lakásáfa meghosszabbításának kérdésével is.

Becslések szerint havi 10-11 ezer forintot spórolhat egy család, ha a csokot választja. Egy húsz évre felvett 10 millió forintos hitel esetén a teljes futamidő alatt ez 2,6-2,7 millió forintot jelent.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek