EUR: 321,86 Ft
CHF: 282,10 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Külföld

Kiengedték a börtönből az ismert bloggert, de el is kellett hagynia az országot

Kiengedték a börtönből Nguyen Ngoc Nhu Quynh népszerű vietnami bloggert és emberi jogi aktivistát szerdán, akit 2016-ban egy bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélt. Feltételül szabták viszont, hogy szabadon bocsátása után az Egyesült Államokba távozik.

A Gombamama néven is ismert 39 éves bloggert a vietnami kommunista kormány megsértéséért ítélték el, amin több nyugati kormány és nemzetközi emberi jogi szervezet is felháborodott.


Nguyen Ngoc Nhu Quynh a blogjában elsősorban az emberi jogi sérelmekkel és az országot pusztító súlyos ipari szennyezéssel foglalkozott.

Barátai szerint édesanyjával és két gyermekével már úton van az Egyesült Államok felé.

Quynh ügyvédje, Ha Huy Son azt mondta nyilatkozatában, hogy a börtönbüntetés további részének az elengedése kétségkívül jó hír, azonban nem segít a többieknek, akik Vietnamban továbbra is a demokráciáért küzdenek.

“Bár Gombamama már nincs börtönben, az elengedésének a feltétele a kitoloncolás volt, továbbá még mindig száznál is többen vannak börtönben pusztán azért, mert békés úton kifejezték a véleményüket nyilvánosan, blogokon vagy a Facebookon” – áll az Amnesty International közleményében.

A döntés egybeesett Jim Mattis amerikai védelmi miniszter vietnami látogatásával.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Lebegő piac

    A nap képe: Lebegő piac

    Színes hajókat erősítenek össze jó szorosan a dél-kalimantáni város, Lok Baintan úszó piacán. A Borneó szigetének indonéz részén található településen a legtöbben így árulják a kézzel szedett gyümölcsöket és zöldségeket.

  • Boltban árult körtében találtak egy varrótűt

    Boltban árult körtében találtak egy varrótűt

    Varrótűt találtak egy melbourne-i bevásárlóközpontban vett körtében néhány nappal az után, hogy bíróság elé állították a “gyümölcsterrorizmusként” elhíresült bűncselekmény-sorozat első feltételezett elkövetőjét.