EUR: 344,23 Ft
CHF: 319,31 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Teljesen szétesett a Jobbik

Véglegessé vált az újabb pártszakadás a Jobbikban: a frakció után a pártból is távoztak az alelnökök, Volner János és Apáti István, továbbá Fülöp Erik országgyűlési képviselő.

– Egy olyan koncepciós eljárásra készülnek, amelynek végén engem a saját pártomból kizárnak, csak azért, mert nem támogattam és hosszú ideje hevesen elleneztem a Jobbik balratolódását, egy liberális, balközép párttal, az LMP-vel való szoros szövetséget, valamint azt, hogy Soros György embereivel épüljenek ki a párt külföldi kapcsolatai – mondta Volner az eljárást megelőző sajtótájékoztatón.


– Úgy nem lehet nemzeti ügyeket képviselni, hogy az időközi választásokon Gyurcsány Ferenc pártját segítjük, mint ahogy úgy sem, hogy taktikai megfontolásból – csak mert a liberális szövetségeseknek nem tetszene az ország megvédése – a párt visszavonul – magyarázta a volt alelnök. Azt is elmondta, hogy erkölcstelen elmosni a jobb- és baloldal közti különbséget, és a balliberális pártokkal való cimborálás a semmibe vezeti a Jobbikot. Volner szerint még négyen vannak a pártban, akik a kilépésen gondolkoznak, ők a frakcióból való kizárását sem támogatták, annál is inkább, mert a Jobbik létszáma a második párszakadása idején már alig éri el az ezer főt.

Mindeközben lassan kiderül, hogy milyen módszerrel pénzelte a Jobbikot Simicska Lajos az első pártszakadást megelőző időszakban. Szabó Balázs, a Jobbik volt szekszárdi alapszervezeti elnöke ugyanis feljelentette pártját a Legfőbb Ügyészségen. Elmondta, hogy csak az ő körzetükben 8-10 millió forintnyi adakozás történt, amit részletekben kaptak meg a párttagok, hogy sima postai befizetéssel juttassák el a pártkasszába. Szabó csalás gyanúja miatt tett feljelentést, amiben több tanút is megnevezett, ők később névvel is vállalják majd állításaikat.


A Jobbiknak ez a második összeomlása, amit a belső feszültségek és ideológiai ellentétek okoztak. Első alkalommal Toroczkai László távozott, aki a frakcióból kizárt Dúró Dórával és Novák Előddel megalapította a Mi Hazánk Mozgalmat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek