EUR: 323,02 Ft
CHF: 286,73 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Hódmezővásárhely

Kire kerüljön a nyúlcipő? – Ez nem csak sport!

Márki-Zay Péter polgármester a taorendszerben, így a vásárhelyi utánpótlás-nevelés támogatásában a korrupció lehetőségére utalt, amivel az egyesületeket és a cégeket is politikai vitába vonta, gyanúba keverte. Az eset kapcsán a helyi Fidesz-frakció és a polgármester között csata robbant ki, amely során lemondott sporttanácsnoki posztjáról Fekete Ferenc települési képviselő.

A vita során mind az egyesületek, mind Fekete Ferenc elmondta: súlyos következménye lehet a politikai cirkusznak, mert, ha a vállalkozókban megrendül a bizalom a helyi sport támogatásában, illetve a taorendszerben, akkor nem ajánlják fel az adójuk egy részét, hanem egyszerűen befizetik azt a nagy közös kalapba. Ebből a támogatásból biztosították a létesítményhasználatot, az edzők bérét, az utaztatás költségét, a mezeket, a nevezési díjakat… Taoforrás nélkül működésképtelenné válnak a nagy sportegyesületek és több mint ezer gyerek sportolása kerül veszélybe.


A hódmezővásárhelyi sportegyesületek vezetői közös sajtótájékoztatón adtak hangot aggodalmaiknak

A támogató cégek adóját a NAV utalja az egyesületeknek, akik a saját országos szakági szövetségükkel (a HFC például a Magyar Labdarúgó Szövetséggel) számolnak el, nagyon szigorú elszámolás keretében. Korrupció tehát fel sem merülhet. A sportvezetők kiemelték: a városban a taopénzek körül kialakult botrány után senki nem szeretne támogatást adni nekik az országban, így nem tudják biztosítani a béreket, az utaztatást, a versenyeztetést. Több mint ezer gyermek sportolása került veszélybe.

– Előrelépés sajnos nincs. Működhet egy sportegyesület jól és eredményesen, hiszen Hódmezővásárhelyen ez így volt. De biztonságot jelentett az, hogy tudtunk hova és kihez fordulni támogatásért. Nálunk 280 igazolt versenyző van, akik az országos versenyeken is kiemelkedően szerepelnek. Ezen kívül 130-140 gyermeknek tartunk előkészítő foglalkozásokat – fogalmazott Elek András, a Kosársuli vezetője.


A Kosársuli országos versenyeken is kiemelkedően szerepel
Fotó: Nagy Benjámin

– A korábbi városvezetés valahogy mindig megoldotta a sportegyesületek működését… Addig mindig voltak jobb- és baloldali támogatóink. Megoldódtak a problémák, mert a vásárhelyi gyerekek sportolási lehetőségeinek biztosítása korábban felülírt minden politikai érzelmet – jegyezte meg Vinnai István, a Hódmezővásárhelyi Futball Club edzője.

– Ha ez megszűnik, akkor a klub ellehetetlenül! Amennyiben nem találunk közös megoldást, akkor mi magunk tehetjük fel a lakatot elvéve ezzel a lehetőséget, hogy a vásárhelyi gyerekek megismerkedhessenek a versenysporttal – teszi hozzá Soós Gábor, a HVSC elnöke.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.