EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb Hódmezővásárhely

Kire kerüljön a nyúlcipő? – Ez nem csak sport!

Márki-Zay Péter polgármester a taorendszerben, így a vásárhelyi utánpótlás-nevelés támogatásában a korrupció lehetőségére utalt, amivel az egyesületeket és a cégeket is politikai vitába vonta, gyanúba keverte. Az eset kapcsán a helyi Fidesz-frakció és a polgármester között csata robbant ki, amely során lemondott sporttanácsnoki posztjáról Fekete Ferenc települési képviselő.

A vita során mind az egyesületek, mind Fekete Ferenc elmondta: súlyos következménye lehet a politikai cirkusznak, mert, ha a vállalkozókban megrendül a bizalom a helyi sport támogatásában, illetve a taorendszerben, akkor nem ajánlják fel az adójuk egy részét, hanem egyszerűen befizetik azt a nagy közös kalapba. Ebből a támogatásból biztosították a létesítményhasználatot, az edzők bérét, az utaztatás költségét, a mezeket, a nevezési díjakat… Taoforrás nélkül működésképtelenné válnak a nagy sportegyesületek és több mint ezer gyerek sportolása kerül veszélybe.


A hódmezővásárhelyi sportegyesületek vezetői közös sajtótájékoztatón adtak hangot aggodalmaiknak

A támogató cégek adóját a NAV utalja az egyesületeknek, akik a saját országos szakági szövetségükkel (a HFC például a Magyar Labdarúgó Szövetséggel) számolnak el, nagyon szigorú elszámolás keretében. Korrupció tehát fel sem merülhet. A sportvezetők kiemelték: a városban a taopénzek körül kialakult botrány után senki nem szeretne támogatást adni nekik az országban, így nem tudják biztosítani a béreket, az utaztatást, a versenyeztetést. Több mint ezer gyermek sportolása került veszélybe.

– Előrelépés sajnos nincs. Működhet egy sportegyesület jól és eredményesen, hiszen Hódmezővásárhelyen ez így volt. De biztonságot jelentett az, hogy tudtunk hova és kihez fordulni támogatásért. Nálunk 280 igazolt versenyző van, akik az országos versenyeken is kiemelkedően szerepelnek. Ezen kívül 130-140 gyermeknek tartunk előkészítő foglalkozásokat – fogalmazott Elek András, a Kosársuli vezetője.


A Kosársuli országos versenyeken is kiemelkedően szerepel
Fotó: Nagy Benjámin

– A korábbi városvezetés valahogy mindig megoldotta a sportegyesületek működését… Addig mindig voltak jobb- és baloldali támogatóink. Megoldódtak a problémák, mert a vásárhelyi gyerekek sportolási lehetőségeinek biztosítása korábban felülírt minden politikai érzelmet – jegyezte meg Vinnai István, a Hódmezővásárhelyi Futball Club edzője.

– Ha ez megszűnik, akkor a klub ellehetetlenül! Amennyiben nem találunk közös megoldást, akkor mi magunk tehetjük fel a lakatot elvéve ezzel a lehetőséget, hogy a vásárhelyi gyerekek megismerkedhessenek a versenysporttal – teszi hozzá Soós Gábor, a HVSC elnöke.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.